Golonki zapiekane wg Buni
Goloneczki obgotowane i zapieczone w piekarniku.
Czas: 2,5 godziny
Składniki:
2 nieduże golonki
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 łyżka przyprawy warzywnej do zup
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ketchupu śliwkowego ( lub ketchup + powidła śliwkowe , lub Sos Teriyaki )
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wody
Golonki, oczyszczone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawa warzywna do zup – zalać wodą i gotować 1,5 godziny. Wyjąć mięso. Z oleju, miodu, ketchupu śliwkowego (lub zamiennika), przyprawy do wieprzowiny – zrobić pastę i natrzeć nią golonki. Włożyć do rękawa do pieczenia (lub szkiełka żaroodpornego). Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę.
Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak pieczone golonki są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.
Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić – a jak mamy ochotę na golonkę to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .