Golonki z kapustą
GOLONKI Z KAPUSTĄ
– 5-6 golonek peklowanych w zamkniętych woreczkach foliowych
– ok. 60 dag kapusty kiszonej (może być nawet do 1 kg)
– 2-3 cebule
– 2 listki laurowe (większe)
– 5 ziarenek jałowca
– pieprz prawdziwy mielony
– tymianek
– 1 puszka czerwonej fasoli
– tłuszcz do smażenia
Kapustę opłukać na druszlaku, żeby nie była zbyt kwaśna, odcisnąć z wody (niezbyt mocno), drobniej poszatkować i w ilości ok. połowy rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, którego nie należy smarować żadnym tłuszczem.
Zamrożone golonki gotować w woreczkach foliowych przez ok. 10 min. Po ugotowaniu golonek, odciąć brzeg każdego z woreczków i całą zawartość torebek (golonka wraz z sokiem) wyłożyć do naczynia żaroodpornego na wcześniej rozłożoną połowę porcji kapusty.
Resztę kapusty rozłożyć na wyłożonych golonkach.
2 średnie cebule (lub 1 dużą) pokroić w grubszą kostkę (ok. 5x5x5 mm) i posypać nią kapustę.
Dołożyć przyprawy: między kapustę wcisnąć przełamane na pół listki laurowe oraz ziarenka jałowca. Posypać wszystko pieprzem mielonym i tymiankiem w umiarkowanej ilości.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą i ustawić na jak najmniejszym palniku, najlepiej na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Dusić potrawę do miękkości kapusty, tj. ok. 5 godz. Co jakiś czas należy potrawę delikatnie przemieszać łyżką, nie mieszając jednak kapusty z golonkami. Należy też podlewać golonki niewielką ilością gorącej! wody, gdyby zaczęły przywierać do naczynia lub gdyby miało grozić im przypalenie. Na początku duszą się w soku z kapusty oraz soku z woreczków, w którym gotowały się golonki.
Gdy kapusta jest już miękka, należy ją wyjąć na talerz.
Następnie na patelni rozpuścić nieduży kawałek margaryny. Pokroić w kostkę (tym razem drobniejszą) 1 większą lub 2 małe cebule i zeszklić je na tłuszczu (nie rumienić!). Dodać do tego kapustę z talerza oraz opłukaną z zalewy na sicie czerwoną fasolę z puszki. Wszystko wymieszać i mocno podgrzać, a następnie rozłożyć na golonkach we wcześniej umytym naczyniu żaroodpornym.
Smacznego!