Golonki z indyka w sosie gruszkowo-imbirowym

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Gotowane golonki indycze w delikatnym sosie gruszkowo- imbirowym.

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 małe golonki z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka bulionu z indyka Knorra ( lub drobiowego )
2 gruszki
1 łyżka masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki mąki
biały pieprz mielony
sól
2 łyżeczki konfitury z żurawiny ( lub borówek )
esencja imbirowa ( lub świeżo utarty imbir )

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso ( ok. 1 litra ). Gotować przez ok. 50 minut do chwili gdy golonki są miękkie. W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne . 1 gruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka i dodać do sosu. Gotować na małym gazie 10 minut . Sos doprawić solą , mielonym pieprzem i esencją imbirową ( lub utartym imbirem ) do smaku . Dwie pozostałe połówki gruszki zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. . Golonki wyjąć z wywaru , zdjąć skóry ( można wyluzować kość ). Podawać z ziemniakami puree , połówką gruszki z żurawiną i sosem gruszkowo-imbirowym

nadesłane: Babciagramolka.