Golonka z duszonymi warzywami
- 2 kg golonki cielęcej
- gałązka rozmarynu
- liść laurowy
- sól i pieprz
- 8 szalotek
- 2 cebule
- 200 g selera
- 6 młodych marchewek
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego wina
- 750 ml bulionu cielęcego
- 2 łyżki sherry
Przygotowanie:
Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy i po ok. 30 min. polać nim golonkę, zmniejszając temp. do 160 stopni. Piec, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Po 1,5 godz. dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i selera oraz liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino i piec jeszcze 40 min. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa wrzucić na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.
Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałązką rozmarynu.