Golonka z duszonymi warzywami

2 października 2013, dodał: summerlove
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 kg golonki cielęcej
  • gałązka rozmarynu
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 8 szalotek
  • 2 cebule
  • 200 g selera
  • 6 młodych marchewek
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego wina
  • 750 ml bulionu cielęcego
  • 2 łyżki sherry

Przygotowanie:

Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy i po ok. 30 min. polać nim golonkę, zmniejszając temp. do 160 stopni. Piec, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Po 1,5 godz. dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i selera oraz liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino i piec jeszcze 40 min. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa wrzucić na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.

Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałązką rozmarynu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...