Golonka z duszonymi warzywami

2 października 2013, dodał: summerlove
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 kg golonki cielęcej
  • gałązka rozmarynu
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 8 szalotek
  • 2 cebule
  • 200 g selera
  • 6 młodych marchewek
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego wina
  • 750 ml bulionu cielęcego
  • 2 łyżki sherry

Przygotowanie:

Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy i po ok. 30 min. polać nim golonkę, zmniejszając temp. do 160 stopni. Piec, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Po 1,5 godz. dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i selera oraz liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino i piec jeszcze 40 min. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa wrzucić na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.

Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałązką rozmarynu.