Golonka do chleba wyśmienita 2

1 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Polecam,bardzo smakowita goloneczka,połowę zjedliśmy na śniadanie:)

Składniki:

2 duże golonki
2 duże liście laurowe
ziele angielskie 7 ziaren
pieprz 10 ziaren
2 łyżki soli
1 czubata łyżka kucharka
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
ostra lub słodka papryka

Tym razem golonek nie nacieramy przyprawami,moczymy golonkę przez 30 min w zimnej wodzie,myjemy.
Do garnka sypiemy wszystkie przyprawy,wkładamy golonki zalewamy wodą,wody ma być tyle żeby golonki były przykryte.
Gotujemy golonki do miękkości,moje gotowały się około 1,5 godz,na małym ogniu.
Gorące golonki wyjąć z wody do większej salaterki,chwilę przestudzić,wyjąć kości.
Czyste mięso,doprawić jeszcze papryką, czosnkiem,przyprawić wg własnego uznania ,wymieszać.
Rozłożyć 2 duże kawałki foli spożywczej przylepnej,wyłożyć mięso zwinąć,formując roladę.
Następnie obwinąć kilka razy ścisło golonkę, folią żeby  wszystko mocno się trzymało.
Wsadzić na noc do lodówki, aż dobrze zastygnie.
Na drugi dzień rozciąć nożyczkami folię i zdjąć,ułożyć golonkę na półmisku,pokroić w plastry.
Smacznego.

file1267481109



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...