Gołąbki ziemniaczane lwowskie

15 listopada 2010, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Gołąbki lwowskie mojej Mamy

składniki:

  • 8 liści kapusty włoskiej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • przyprawa Kamis do ziemniaków,
  • czosnek granulowany,
  • odrobina suszonego tymianku,
  • sól, pieprz  ,
  • kostka  kostka rosołowa  Knorr,
  • domowe skwareczki  z 40 dag słoniny

Ziemniaki obrać  i zetrzeć na tarce jak na placki. Przez chwilę odsączać na sitku.

Kaszę mannę zalać szklanką wody i zaparzyć. Słoninę pokroić w kostkę i stopić, skwareczki odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekaną zeszklić na odrobinie smalcu.

Do odsączonych ziemniaków dodać kaszę, cebulkę i skwarki. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu ,w zależności od wielkości liścia( nie zrażać się rzadką konsystencją farszu ). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały, dno wykładając wierzchnimi liśćmi kapusty. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem bulionu Knorra rozpuszczonego w ¾ szklance ciepłej wody.

Gołąbki są najlepsze drugiego dnia : pokrojone na grube plastry i podsmażone na złoto smakują jak marzenie !!!

Dorota Moczurad