Gołąbki ziemniaczane lwowskie
Gołąbki lwowskie mojej Mamy
składniki:
- 8 liści kapusty włoskiej,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- przyprawa Kamis do ziemniaków,
- czosnek granulowany,
- odrobina suszonego tymianku,
- sól, pieprz ,
- kostka kostka rosołowa Knorr,
- domowe skwareczki z 40 dag słoniny
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Przez chwilę odsączać na sitku.
Kaszę mannę zalać szklanką wody i zaparzyć. Słoninę pokroić w kostkę i stopić, skwareczki odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekaną zeszklić na odrobinie smalcu.
Do odsączonych ziemniaków dodać kaszę, cebulkę i skwarki. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu ,w zależności od wielkości liścia( nie zrażać się rzadką konsystencją farszu ). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały, dno wykładając wierzchnimi liśćmi kapusty. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem bulionu Knorra rozpuszczonego w ¾ szklance ciepłej wody.
Gołąbki są najlepsze drugiego dnia : pokrojone na grube plastry i podsmażone na złoto smakują jak marzenie !!!
Dorota Moczurad