Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
biała kapusta 1 główka
mielone mięso 50 dag
ryż 1 szklanka
cebula 1 szt.
listek laurowy 1 szt.
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
kostki bulionowe 3
smalec 1 łyżka
Ryż ugotuj odcedź i wystudź. Wytnij głąb kapusty. Całą główkę gotuj w posolonym wrzątku, stopniowo zdejmując sparzone liście. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Wymieszaj z mięsem i ryżem. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Na każdy liść nałóż porcję mięsnego farszu, zroluj. W szerokim garnku ułóż ciasno gołąbki. Dodaj 2 kostki bulionowe, przyprawy oraz 2 łyżeczki koncentratu. Zalej wodą, dołóż smalec. Duś 30 min.
Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.