Gołąbki z młodej kapusty – delikatne, soczyste i pełne smaku. Sprawdzony przepis na wiosenny obiad

Avatar photo
22 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Gołąbki z kapusty to klasyczny, pocieszający przepis, który jest znany od wieków. To jeden z tych posiłków, które zna każdy i lubi prawie każdy. Proponuję jednak zrobienie gołąbków z młodej kapusty, do której idealnie pasuje dobrze doprawione, mięsne nadzienie i sos pomidorowy. To pyszny, sycący i treściwy przepis na obiad czy kolację.

Uważam, że nawet ci, którzy nie lubią kapusty, mogą pozytywnie przyjąć przepis z wykorzystaniem młodej kapusty, która jest bardzo delikatna. Ponadto smak kapusty naprawdę się zmienia po upieczeniu.

Proces przygotowywania gołąbków z młodej kapusty

Wśród potrzebnych składników warto wymienić: ugotowany biały ryż, ale można zamienić go na ryż brązowy. Mięso to mielona wołowina i mielona wieprzowina, bowiem lubię używać kombinacji obu, co dodaje dużo smaku. Można oczywiście wybrać tylko jeden lub drugi, albo nawet zamienić na mięso drobiowe. Warto jednak wybrać mięsa o mniejszej zawartości tłuszczu, aby farsz nie zrobił się ciężki. Pozostałe składniki to cebula, sama zwykle wybieram słodką żółtą cebulę, ale można też użyć szalotki, która nadaje delikatny czosnkowy smak oraz przyprawy, tj.: sól, pieprz, czosnek w proszku i cebula w proszku. Oczywiście każdy może używać takich przypraw, jakie lubi.  

Warto odkryć, że prawie wszystkie dobre przepisy na sos pomidorowy zawierają odrobinę cukru, aby zrównoważyć smaki. Można sparzyć całą kapustę w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, jednak w przypadku młodej kapusty lepiej wydzielić liście i sparzyć je we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2 minuty). Z młodej kapusty nie musimy nic wycinać, są delikatne w całości. Gołąbki można przygotować wcześniej i upiec później. Można przygotować gołąbki w naczyniu pokryte sosem pomidorowym i przechowywać je w lodówce przez 1 dzień przed pieczeniem lub w zamrażarce przez okres do 1 miesiąca przed pieczeniem. Gotowe, upieczone gołąbki można zamrozić i przechowywać do 1 miesiąca. W lodówce można upieczone gołąbki przechowywać do 3-4 dni.

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Składniki
– 25 liści młodej kapusty
– ¾ szklanki ugotowanego białego ryżu
– 400 g mielonej wołowiny
– 400 g mielonej wieprzowiny
– 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
– 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki cebuli w proszku
– ½ łyżeczki pieprzu
– puszka zupy pomidorowej lub sosu pomidorowego
– puszka pokrojonych pomidorów
– ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Spryskać olejem lub oliwą naczynie do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Oddzielić liście kapusty i sparzyć je w gorącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 min.). Młode liście kapusty mogą bardzo szybko się przegotować, należy uważać. Cebulę podsmażyć, dodać mięso i razem lekko podsmażyć. Wymieszać z ¾ szklanki ugotowanego białego ryżu. Doprawić dodając 1 łyżkę świeżo posiekanej pietruszki, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki czosnku w proszku, ½ łyżeczki cebuli w proszku i ½ łyżeczki pieprzu. Odstawić. Wymieszać puszkę zupy lub sosu pomidorowego z pomidorami krojonymi, dodać ½ łyżeczki cukru. Odstawić. Osuszyć liście kapusty ręcznikami papierowymi. Na liściu kapusty układać około 1 ½ do 2 łyżek nadzienia, zwinąć w rulon i podwinąć końce. Wlać połowę mieszanki pomidorowej na spód naczynia. Umieścić gołąbki w naczyniu, blisko siebie. Polać resztą sosu pomidorowego. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec przez 30-40 minut.