Gołąbki z kiszonej kapusty
Składniki:
2 główki kiszonej kapusty
70 dag mielonej wołowiny karków
30 dag mielonej wieprzowiny
15 dag wędzonego boczku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa
cynamon mielony
2 goździki
pieprz
sól
1 jajko
1 łyżka smalcu
wędzona baranina lub inny rodzaj wędzonego mięsa (karczek, żeberka)
Sposób przygotowania:
Do miski włóż mielone mięso. Boczek drobno posiekaj, podsmaż, dodaj cebule i podsmaż na szklisto. Dołóż do mielonego mięsa. Dodaj posiekany czosnek, startą gałkę muszkatołową, cynamon, zgniecione goździki, sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli farsz jest zbyt twardy, dolej nieco wody. Z główki kapusty pozdejmuj liście, odkrój zgrubienia, a jeżeli liście są za duże, przekrój je na pół. Na liście kładź łyżeczka farsz i zawijaj od grubszej strony liścia. Końce dokładnie podwiń aby w gotowaniu się nie rozwinęły. Do garnka włóż smalec a na dnie poukładaj pozostałe liście kapusty, gołąbki ułóż ciasno, jeden obok drugiego. Pomiędzy nie połóż kawałki wędzonego mięsa. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 3 godzin. Nie mieszaj podczas gotowania, ale możesz od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć garnkiem.
(Wartość energetyczna 1 porcji 553/2323 kcal/J)
www.podravka.pl