Gołąbki z kaszą jęczmienną
SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
100 g kaszy jęczmiennej z warzywami
1 cebula
1 jajko
1 litr bulionu
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy) i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.
Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to – w zależności jak młodą mamy kapustę – około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.