Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem

20 września 2012, dodał: Edyta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy jaglanej (np. JANEX)
  • 25 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • kapusta
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Koncentratu z Ogródka Dziadunia)
  • przyprawa do bigosu (np. od Marsyl)
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wykonanie:

  1. Z kapusty wyciąć głąb, wstawić ją do wody i podgotować przez kilka minut. Wyjąć z garnka i ostrożnie oddzielać liście.
  2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce i wrzucić do   cebulki. Posolić i podsmażyć.
  4. Mięso wymieszać razem z pieczarkami i kaszą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dobrze wyrobić masę.
  5. Liście osuszyć i grube nerwy zbić tłuczkiem albo je przyciąć na płasko. Na liście porcjami wykładać masę i zawijać dość ciasno z brzegiem zawiniętym do środka.
  6. Gołąbki ciasno układać w garnku. Zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową, ziele i liście laurowe. Dusić 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do bigosu, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Gotować jeszcze z 10 minut lub dłużej w zależności jak miękka jest kapusta.
  7. Jeśli jest za rzadki sos ja go zagęszczam. Wtedy gołąbki wykładam do żaroodpornego naczynia. Sos przelewam do mniejszego garnka, wrzucam koperek i podgotowuje, zagęszczam 1 łyżką mąki rozpuszczoną w pół szklanki wody.
  8. Gołąbki można zalać sosem i przed podaniem zapiec w piekarniku . Można też zrumienić gołąbki na maśle i polać sosem. Przed podaniem posypać koperkiem.

file1348170352