Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (np. JANEX)
- 25 dag pieczarek
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- kapusta
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Koncentratu z Ogródka Dziadunia)
- przyprawa do bigosu (np. od Marsyl)
- sól i pieprz do smaku
- koperek
- 1 kostka rosołowa
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
- Z kapusty wyciąć głąb, wstawić ją do wody i podgotować przez kilka minut. Wyjąć z garnka i ostrożnie oddzielać liście.
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce i wrzucić do cebulki. Posolić i podsmażyć.
- Mięso wymieszać razem z pieczarkami i kaszą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dobrze wyrobić masę.
- Liście osuszyć i grube nerwy zbić tłuczkiem albo je przyciąć na płasko. Na liście porcjami wykładać masę i zawijać dość ciasno z brzegiem zawiniętym do środka.
- Gołąbki ciasno układać w garnku. Zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową, ziele i liście laurowe. Dusić 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do bigosu, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Gotować jeszcze z 10 minut lub dłużej w zależności jak miękka jest kapusta.
- Jeśli jest za rzadki sos ja go zagęszczam. Wtedy gołąbki wykładam do żaroodpornego naczynia. Sos przelewam do mniejszego garnka, wrzucam koperek i podgotowuje, zagęszczam 1 łyżką mąki rozpuszczoną w pół szklanki wody.
- Gołąbki można zalać sosem i przed podaniem zapiec w piekarniku . Można też zrumienić gołąbki na maśle i polać sosem. Przed podaniem posypać koperkiem.