Gołąbki z kaszą i ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 główka kapusty (ok. 2 kg)
2 kg ziemniaków
250 g kaszy gryczanej
4 cebuli (ok. 400 g)
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
śmietana
2 plasterki boczku
zielona pietruszka
1 główka kapusty (ok. 2 kg)
2 kg ziemniaków
250 g kaszy gryczanej
4 cebuli (ok. 400 g)
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
śmietana
2 plasterki boczku
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kapustę obgotować w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Farsz wykładać na liście, zawijać tradycyjnie. Układać ciasno w garnku, zalać do połowy wodą i dusić na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania wyjąć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną i wstawić do mikrofalówki na 2 min. Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem, śmietaną i pietruszką.
Kapustę obgotować w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Farsz wykładać na liście, zawijać tradycyjnie. Układać ciasno w garnku, zalać do połowy wodą i dusić na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania wyjąć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną i wstawić do mikrofalówki na 2 min. Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem, śmietaną i pietruszką.