Gołąbki z kaszą i ziemniakami

Avatar photo
26 września 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 główka kapusty (ok. 2 kg)
2 kg ziemniaków
250 g kaszy gryczanej
4 cebuli (ok. 400 g)
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
śmietana
2 plasterki boczku
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kapustę obgotować w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Farsz wykładać na liście, zawijać tradycyjnie. Układać ciasno w garnku, zalać do połowy wodą i dusić na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania wyjąć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną i wstawić do mikrofalówki na 2 min. Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem, śmietaną i pietruszką.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.