Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki:
- 1 duża, luźna kapusta biała lub włoska
- ok.0,5l suszonych grzybów leśnych
- 3-4 szkl. na wpół ugotowanej kaszy gryczanej
- 3-4 cebule
- kilka łyżek masła
- mały słoik koncentraty pomidorowego [albo mały kubek śmietany do zup i sosów]
- pęczek koperku
- do smaku sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę; z kapusty, ostrym nożem, wykroić głąb i parzyć ją we wrzątku zdejmując delikatnie kolejne liście. Następnie ściąć z liści zgrubiałe nerwy. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno grzyby i dusić pod przykryciem kilka minut; wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia układać sporą porcję nadzienia, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony. Tak przygotowane gołąbki układać ściśle w rondlu [na dnie ułożyć kilka liści], zalać wodą albo bulionem i dusić pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy [lub śmietanę] i posiekany koperek. Powstały sos można zagęścić zasmażką przygotowaną z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.