Gołąbki wigilijne z kurkami

27 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Smakowite gołąbki.

Składniki:

* Obgotowane liście kapusty 6 szt
* ugotowany ryż 1 saszetka(100 gram)
* 2 szklanki kurek lub pieczarek(dałam mrożone)
* 1 duże jajko
* sól
* pieprz
* 1 cebula
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżka bułki tartej
* 2 łyżki oleju

* Sos:
* trochę podsmażonych kurek z cebulą (zostawiłam z farszu)
*  1 kostka grzybowa
* 1 mała  marchewka
* sól
* pieprz cytrynowy lub prawdziwy
* 1 łyżka mąki
* 1/2 litrta wody
* 1 listek laurowy

Z obgotowanych liści kapusty ściąć gruby nerw,ugotować ryż w saszetce..Kurki lub pieczarki wrzucić na patelnię,podsmażyć z cebulką 8 min aż wyparuje z nich woda,posiekać na desce dużym nożem,dodać ryż sól,pieprz,jajko,bułkę tartą,natkę pietruszki,wyrobić ręką farsz.Nadziewać liście, zwijać jak normalne gołąbki,ułożyć ścisło w garnku,dodać kostkę grzybową, pozostałe przesmażone grzyby, pokrojoną marchewkę,zalać wodą ,gotować 40 min na małym ogniu,aż liście kapusty będą miękkie.Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek,mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody,żeby nie było grudek ,wlać do sosu,zagotować aż zgęstnieje,doprawić pieprzem cytrynowym lub prawdziwym,polać gołąbki na talerzu.

Można też wymieszać mąką z kilkoma łyżkami śmietanki,i zaprawić sos.

Smacznego.

file1267284048



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz