Gołąbki – tradycyjne
składniki:
ok.15 liści kapusty,
40-50 dkg.mielonego mięsa,
20 dkg.ryżu,
2 cebule,
1 jajko,
3 lyżki przecieru pomidorowego,
1-2 lyżki oleju,
2- 3 łyżki tartej bułki,
sól i pieprz.
Liście kapusty umyć,wrzucić na 7-8 min.do wrzącej i osolonej wody.
Odcedzić i rozłożyć na płytkim taletrzu odwróconym do góry dnem,aby się nie potargały i zachowaly kształt.
Ugotować ryż na miękko.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Mięso mielone wymieszać z cebulą,dodać jajko,tartą bułkę,ryż,doprawić do smaku solą i pieprzem – wymieszać dokładnie.
Na środek każdego liścia kłaść nadzienie,boki założyć do środka i zwijać.
Na spód rondla położyć kilka liści kapusty,na nich ułożyć gołąbki,skropić olejem,dolać wody i dusić do miękkości.
Sos wymieszać z przecierem pomidorowym.
Doprawić do smaku.
Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.