Gołąbki – tradycyjne

30 stycznia 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ok.15 liści kapusty,

40-50 dkg.mielonego mięsa,

20 dkg.ryżu,

2 cebule,

1 jajko,

3 lyżki przecieru pomidorowego,

1-2 lyżki oleju,

2- 3 łyżki tartej bułki,

sól i pieprz.

Liście kapusty umyć,wrzucić na 7-8 min.do wrzącej i osolonej wody.

Odcedzić i rozłożyć na płytkim taletrzu odwróconym do góry dnem,aby się nie potargały i zachowaly kształt.

Ugotować ryż na miękko.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Mięso mielone wymieszać z cebulą,dodać jajko,tartą bułkę,ryż,doprawić do smaku solą i pieprzem – wymieszać dokładnie.

Na środek każdego liścia kłaść nadzienie,boki założyć do środka i zwijać.

Na spód rondla położyć kilka liści kapusty,na nich ułożyć gołąbki,skropić olejem,dolać wody i dusić do miękkości.

Sos wymieszać z przecierem pomidorowym.

Doprawić do smaku.

Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

file1264869557