Gołąbki to danie znane na polskich stołach od pokoleń. Kojarzą się z domową tradycją i sytym obiadem. W klasycznej wersji przygotowuje się je z farszem mięsnym i sosem pomidorowym. Wersja wegetariańska także została doceniona. Istnieje jednak jeszcze jedna alternatywa, znacznie lżejsza od tradycyjnej, ale równie smaczna. Gołąbki z rybą w sosie koperkowym to idealna propozycja na pyszny obiad.
Tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie coraz częściej trafiają na nasze talerze. Gołąbki z rybnym farszem są świetnym przykładem takiej kulinarnej przemiany, łączącej smak tradycji ze zdrowszą dietą. Ryby to bogactwo białka oraz kwasów omega-3, które wspierają nasze serce i mózg. Powinny znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o linię i chcącej zachować młodość na dłużej. Rybna wersja gołąbków sprawdzi się szczególnie dla osób na diecie odchudzającej i tych z wrażliwym układem pokarmowym. Wyróżnia je subtelny smak, który polubią nawet najmłodsi. W dodatku brak mięsa sprawia, że gołąbki z rybą świetnie nadają się na piątkowy obiad.
Którą rybę wybrać do gołąbków?
Decydując o zakupie ryby, którą wykorzystamy do gołąbków z naszego przepisu, warto postawić na znane gatunki. Najlepsze będą ryby, które mają dość zwarty filet, który nie rozpadnie się podczas gotowania i zachowa swoją formę. Ważne są też walory smakowe. Wielbiciele ryb morskich mają tu w czym wybierać. Można dodać do gołąbków zarówno dobrze znanego nam dorsza bałtyckiego, jak i ryby pochodzące z bardziej oddalonych od nas akwenów, jak morszczuk, mintaj czy miruna. Każdy z tych gatunków zapewni doskonały smak i dostarczy nam cennych składników odżywczych. Z tego względu nasze gołąbki rybne są o wiele zdrowsze niż te tradycyjne, czyli z dodatkiem mięsa drobiowego lub wieprzowego.
Jak przygotować rybne gołąbki w sosie koperkowym?
Przygotowanie gołąbków z rybą nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Razem z upieczeniem zwykle zajmuje to około 2 godzin. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby wydobyć z tego dania wyjątkowy smak i aromat.
Lista składników:
– kapusta włoska lub biała,
– ok. 700 g ryby (najlepiej miruna, morszczuk, dorsz lub mintaj),
– 100 g ryżu białego,
– 1 cebula biała,
– 2 łyżki oleju,
– 1 kajzerka,
– pół szklanki mleka,
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe,
– 300 ml bulionu warzywnego,
– 200 ml śmietany 30%,
– łyżka soku z cytryny,
– łyżka mąki ziemniaczanej,
– świeży koperek.
Przygotowanie:
Najpierw należy nastawić do gotowania opłukany ryż. Namaczamy też kajzerkę w mleku. Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy ją w gotującej się i osolonej wodzie. Najlepiej wyciętą stroną do dołu. Gotujemy pod przykryciem aż liście zmiękną. Po 10 minutach można zdejmować zewnętrzne liście. Jeśli pozostałe wciąż są twarde, za chwilę zmiękną. W przypadku zewnętrznych liści może okazać się konieczne wycięcie grubszej części nerwu, aby łatwiej było zawijać. Kiedy mamy już liście, zajmujemy się farszem. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Rybę blendujemy z wcześniej namoczoną i odsączoną kajzerką. Dodajemy cebulkę, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy rybę z ryżem, wyrabiając kleisty farsz. Następnie zawijamy go w liście. Układamy gołąbki w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i zalewamy połową bulionu z dodatkiem 3 ziaren ziela angielskiego i dwóch listków laurowych. Zapiekamy gołąbki pod przykryciem przez maksymalnie 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pozostałą część bulionu doprowadzamy do wrzenia i dolewamy śmietankę. Zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną z odrobiną zimnej wody. Po zagotowaniu dodajemy świeżo posiekany koperek i sok z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Gołąbki z rybą to danie, które świetnie urozmaica codzienny jadłospis. Podane na ciepło z sosem koperkowym są nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. To doskonała alternatywa dla klasycznych wersji i propozycja, która odświeży domowe menu. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ucieszą też wszystkich tych, którzy z wyboru lub konieczności poszukują lżejszych wersji ulubionych potraw.