Gołąbki pachnące lasem
Kapustę sparzyć, oddzielić liście.
Ugotować torebkę kaszę jęczmienną z dodatkiem bulionu.Oczyszczone rozdrobnione,dobrze wypłukane świeże grzyby ( 1-1,2 kg) podgotować w osolonej wodzie (listek laurowy ziele,kawałek cebulki)
Cebulkę 2 szt.pokroić w drobna kostkę,podsmażyć na tłuszczu,dodać odsączone podgotowane grzyby.Dusić ok 20 min.Odjąć 2/3 grzybków , ostudzić, posiekać na desce. Do wystudzonej kaszy dodać posiekane grzyby,jajo,kaszę mannę (2 łyżki),sól i sporo pieprzu(powinny być pikantne)wyrobioną masę nakładać na liście kapusty i zawijać jak normalne gołąbki.
W rondlu na dno położyć listki kapusty,ułożyć gołąbki,zalać bulionem i dusić 30-40 min.
Z reszty grzybów zrobić sos grzybowy,podprawić śmietaną.
Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze, polać sosem grzybowym, posypać zieleninką.
Smacznego!!!!