Gołąbki duńskie z wędliną w 25 min:)
Artykuł zewnętrzny
Przepis mojej bratowej na wyśmienite gołąbki:)
Składniki:
- duża główka sałaty lodowej
- 1 szklanka pęczaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 laska kiełbasy
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- czerwona papryka
- sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Pęczak gotuję w lekko osolonej wodzie a następnie go odcedzam. Liście sałaty dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy liść owijam folią i chwilkę wałkuję z obu stron to zapewni, że przy zwijaniu liście nie będą pękać. Farsz: kiełbasę kroją w małą kostkę i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Czosnek obieram i drobno siekam. Paprykę myję, usuwam z niej gniazdo i kroję w małą kostkę. Wszystkie warzywa z kukurydzą dodaję do kiełbasy i wsypuję do nich pęczak. Na koniec doprawiam solą i pieprzem chwilkę podsmażam od czasu do czasu mieszając. Na każdy liść sałaty nakładam porcję farszu i zawijam je jak zwykłe gołąbki.
Smacznego!!!