Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną
Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną
Najczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag kaszy jęczmiennej
3 cebule
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki mąki
30 dag pieczarek
Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.. Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki . Kaszę jęczmienną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .
Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli
nadesłane: Babciagramolka