Gofry ziemniaczane
Artykuł zewnętrzny
2 duże ziemniaki
1 szczypta gałki muszkatałowej
1 szczypta szafranu
1 ząbek czosnku
1/2 paczki drożdży
4 łyżki ciepłej wody
20 ml mleka sojowego
2 łyżki mąki
10 dag sera (Emmental)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrać, umyć i zetrzeć ziemniaki. Odstawić na durszlak do odcieknięcia. Wymieszać w misce z solą, pieprzem (należy dostosować do swoich upodobań), gałką muszkatołową, szafranem, czosnkiem. Drożdże rozcieńczyć w ciepłej wodzie i 20 ml mleka sojowego. Dodać 2 łyżki mąki i 10 dag tartego sera. Rozgrzać gofrownicę. Wlać chochlę ciasta. Piec, aż gofry będą złociste i chrupiące. Podawać z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.