Gofry z marchwią i miodem
Nie lubisz jadać śniadań? Znudziło ci się jedzenie tradycyjnych kanapek, czy płatków z mlekiem? Dietetycy od lat przekonują, że ten poranny posiłek nie tylko zapewnia dobre samopoczucie, ale i uzdrawiająco wpłynie na nasz organizm. Zgodnie z popularnym powiedzeniem śniadania powinniśmy jeść jak królowie.Nie rezygnuj więc z tak ważnego posiłku! Sięgnij po rzeczy,które zapewnią ci energię na cały dzień!
Oto pomysł na gofry, które idealnie nadają się na poranny posiłek:
SKŁADNIKI
100g mąki pszennej
150g żółtej marchwi
100 ml mleka
2 jajka
40g cebuli
1/3 szklanki miodu( najlepiej gryczanego)
2 pomarańcze
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta suszonej kolendry
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Mąkę mieszamy z mlekiem, startą gałką muszkatołową, kolendrą i solą. Masę pozostawiamy na około pół godziny do napęcznienia. W tym czasie siekamy cebulę, a marchew ścieramy na drobnej tarce. Warzywa mieszamy z ciastem i dodajemy jajka. masę przelewamy do gofrownicy. Gotowe gofry polewamy miodem i podajemy z cząstkami świeżych pomarańczy.
Smacznego!