Gofry z marchwią i miodem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Gofry z marchwią i miodem

6 sierpnia 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Nie lubisz jadać śniadań? Znudziło ci się jedzenie tradycyjnych kanapek, czy płatków z mlekiem? Dietetycy od lat przekonują, że ten poranny posiłek nie tylko zapewnia dobre samopoczucie, ale i uzdrawiająco wpłynie na nasz organizm. Zgodnie z popularnym powiedzeniem śniadania powinniśmy jeść jak królowie.Nie rezygnuj więc z tak ważnego posiłku! Sięgnij po rzeczy,które zapewnią ci energię na cały dzień!

Oto pomysł na gofry, które idealnie nadają się na poranny posiłek:

SKŁADNIKI

100g mąki pszennej

150g żółtej marchwi

100 ml mleka

2 jajka

40g cebuli

1/3 szklanki miodu( najlepiej gryczanego)

2 pomarańcze

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta suszonej kolendry

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Mąkę mieszamy z mlekiem, startą gałką muszkatołową, kolendrą i solą. Masę pozostawiamy na około pół godziny do napęcznienia. W tym czasie siekamy cebulę, a marchew ścieramy na drobnej tarce. Warzywa mieszamy z ciastem i dodajemy jajka. masę przelewamy do gofrownicy. Gotowe gofry polewamy miodem i podajemy z cząstkami świeżych pomarańczy.

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz