Gobłąbki z kapusty w sosie pomidorowym
Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na idealny obiad lub kolację w sezonie, gdy młoda kapusta pięknie rośnie na polskich polach czy w szklarniach i jest jej wysyp w warzywniakach i na straganach. Można gołąbki przygotować w wersji wegetariańskiej np. z kaszą gryczaną i pieczarkami i je zapiekać lub gotować. Potrawa robi się szybko, bo liście młodej kapusty szybko stają się miękkie i gotowe do zaserwowania.
Składniki :
główka młodej kapusty,
mięso mielone drobiowe, 500 g
niepełna szklanka ryżu,
cebula,
olej do smażenia,
listek laurowy,
sól, pieprz, cukier,
ziele angielskie,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
suszony majeranek,
łyżka smalcu,
1. Ryż ugotuj w niespełna dwóch szklankach wody, aby się nie rozgotował. Kapustę podziel na liście, opłucz je, wytnij twarde nerwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Ryż i cebulę wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
2. Farsz układaj na liściach kapusty, brzegi zawiń do środka. Gołąbki układaj ciasno w szerokim rondlu, zwinięciem do dołu. Do wody dodaj 2 łyżeczki koncentratu, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej tym gołąbki, dodaj smalec. Gotuj pod przykryciem 45 min.
3. Zrób sos: zagotuj wodę, dodaj resztę koncentratu, sól, pieprz i cukier. Gotuj chwilę na wolnym ogniu. Gdy gołąbki są już gotowe, wylej wywar w którym się gotowały i zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Można je również polać jogurtem i śmietaną lub zrobić sos czosnkowy.