Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane
składniki:
- 300 g świeżego szpinaku lub 250 g mrożonego
- 1/4 kg mąki,
- 3/4 kg ziemniaków, 2
- jajka
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy i po odlaniu wody dobrze odparowujemy, żeby były maksymalnie suche, a następnie rozgniatamy. Dodajemy ugotowany, odciśnięty i posiekany szpinak (szpinak musi być dobrze odciśnięty z wody, bo inaczej kluski się nam rozpłyną!), mąkę, jajka i masło.
Przyprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy dobrze na jednolite ciasto.
Na blacie rolujemy porcje ciasta, tak żeby powstał długi walec o średnicy palca – kroimy na kawałki ok. 2 cm, a następnie – trzymając taki kawałek między palcami robimy palcem wgłębienie z boku, tak żeby powstał maleńki rogalik.
Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody na maleńkim ogniu. Gdy wypłyną, wyjmujemy je ostrożnie łyżką.
Podajemy z roztopionym masłem, najlepiej posypane parmezanem. Można je także już gotowe wstawić na kilka minut do piekarnika i lekko zapiec z sosem, warzywami lub serem lub po prostu podać jak nasze kopytka – z sosem lub jako dodatek do obiadu.