GMO – co warto wiedzieć?

10 maja 2016, dodał: Ilona
Artykuł zewnętrzny

GMO to żywność genetycznie zmodyfikowana, której materiał genetyczny został zmieniony oraz zastąpiony innym wytworzonym nienaturalnie. W wyniku zmian w materiale genetycznym powstała żywność, która nie ulega tak szybko zepsuciu oraz ma bardziej intensywny smak. Gdzie znajdziemy produkty GMO? Czy są one zdrowe? 

zdjecia.biz_.pl-odmiany-trzy-jablek

Prawie wszystkie produkty takie jak kukurydza, soja, buraki cukrowe i rzepak uprawiane w Ameryce są genetycznie modyfikowane albo do ich uprawy stosuje się opryski. Duże zastosowanie chemicznych środków skutkuje tym, że po pewnym czasie nie wiemy czy spożywamy produkty genetycznie modyfikowane czy jeszcze naturalne. Wiele krajów wymaga oznaczenia produktów GMO, jednak w Stanach Zjednoczonych nie jest to wymagane. Dlatego też wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę ląduje na ich talerzu.

gmo-1

Badania nad żywnością GMO prowadzone są przez te same instytucje, które tworzą żywność genetycznie modyfikowaną więc ich wiarygodność nie jest 100 procentowa. Nie jesteśmy w stanie określić czy produkty GMO są dla nas zdrowe, ponieważ nie prowadzono wystarczającej ilości badań. GMO zostało stworzone głównie z myślą o rolnikach, którzy mieli problem ze szkodnikami niszczącymi uprawy. Niestety, obecnie istnieje ponad 500 gatunków szkodników odpornych na pestycydy, które żeby przetrwać zmutowały się i uodporniły. Rozpylanie chemikaliów na rośliny nic nie daje, oprócz tego, że jesteśmy narażeni na spożywanie większej ilości środków chemicznych. Coraz częściej możemy spotkać żywność oznaczoną certyfikatem, który świadczy o 100 procentowym pochodzeniu naturalnym. Produkty zawierające takie certyfikaty rosną bez dodatków środków chemicznych i są całkowicie bezpieczne oraz wolne od GMO.

Coraz więcej osób przekonuje się, że zdrowe jedzenie, bez sztucznych wzmacniaczy smaku działa pozytywnie na nasze zdrowie. Są w stanie więcej zapłacić za naturalne produkty od sprawdzonych dostawców. Czasem warto dołożyć kilka groszy i zjeść to, co zdrowe i naturalne!

zobacz również:

Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności