GMO – co warto wiedzieć?

10 maja 2016,
dodał: Ilona
Artykuł zewnętrzny

GMO to żywność genetycznie zmodyfikowana, której materiał genetyczny został zmieniony oraz zastąpiony innym wytworzonym nienaturalnie. W wyniku zmian w materiale genetycznym powstała żywność, która nie ulega tak szybko zepsuciu oraz ma bardziej intensywny smak. Gdzie znajdziemy produkty GMO? Czy są one zdrowe? 

zdjecia.biz_.pl-odmiany-trzy-jablek

Prawie wszystkie produkty takie jak kukurydza, soja, buraki cukrowe i rzepak uprawiane w Ameryce są genetycznie modyfikowane albo do ich uprawy stosuje się opryski. Duże zastosowanie chemicznych środków skutkuje tym, że po pewnym czasie nie wiemy czy spożywamy produkty genetycznie modyfikowane czy jeszcze naturalne. Wiele krajów wymaga oznaczenia produktów GMO, jednak w Stanach Zjednoczonych nie jest to wymagane. Dlatego też wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę ląduje na ich talerzu.

gmo-1

Badania nad żywnością GMO prowadzone są przez te same instytucje, które tworzą żywność genetycznie modyfikowaną więc ich wiarygodność nie jest 100 procentowa. Nie jesteśmy w stanie określić czy produkty GMO są dla nas zdrowe, ponieważ nie prowadzono wystarczającej ilości badań. GMO zostało stworzone głównie z myślą o rolnikach, którzy mieli problem ze szkodnikami niszczącymi uprawy. Niestety, obecnie istnieje ponad 500 gatunków szkodników odpornych na pestycydy, które żeby przetrwać zmutowały się i uodporniły. Rozpylanie chemikaliów na rośliny nic nie daje, oprócz tego, że jesteśmy narażeni na spożywanie większej ilości środków chemicznych. Coraz częściej możemy spotkać żywność oznaczoną certyfikatem, który świadczy o 100 procentowym pochodzeniu naturalnym. Produkty zawierające takie certyfikaty rosną bez dodatków środków chemicznych i są całkowicie bezpieczne oraz wolne od GMO.

Coraz więcej osób przekonuje się, że zdrowe jedzenie, bez sztucznych wzmacniaczy smaku działa pozytywnie na nasze zdrowie. Są w stanie więcej zapłacić za naturalne produkty od sprawdzonych dostawców. Czasem warto dołożyć kilka groszy i zjeść to, co zdrowe i naturalne!

zobacz również:

Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak zabezpieczyć rośliny ogrodowe n…
Jak zabezpieczyć na okres zimowy krzewy ozdobne? Czy macie już wszystko uporządkowane? Jakich używacie...
Ciekawe propozycje filmowe w tv
Czy w tegorocznym świątecznym programie telewizyjnym jest coś, na co czekacie i będziecie oglądać?
Świąteczne filmy i książki
Rzeczywiście, bywają mocno przesłodzone. Zawsze kończą się radośnie i miłośnie, a wszystko się...
Trudny wybór. Dom czy mieszkanie?
Katasia, bywa i tak, niestety. O ile mamy go wystarczająco daleko, żeby udało...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.