Głodny? Szybka zupa z czerwonej fasoli, do tego świeża bułeczka i obiad gotowy
Głodny? Zabierajmy się więc do pracy, mam nadzieję, że poniższe składniki posiadasz w lodówce, a jeśli nie to zapraszamy do pobliskiego sklepu. Zupa robi się bardzo szybko, wystarczy zagotować kawałki kurczaka z włoszczyzną (można ją nawet zetrzeć w malakserze), dodać liść lautory, ziele angielskie, paprykę pokrojona w kostkę. Gęstą gorącą pożywną zupę serwujemy z bagietką i masełkiem.
W czerwonej fasoli znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo w czerwonej fasoli znajdziesz błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy. Najlepsze w czerwonej fasoli jest to, że zawiera tylko 90 kalorii, czyli bardzo niewiele. Idealnie nadaje się jako składnik w diecie dla osób dbających o linię!
składniki:
- Pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- Włoszczyzna
- Fasola czerwona może być z puszki
- Koncentrat pomidorowy
- Sól
- pieprz
- czosnek
- natka pietruszki
- cebula
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, ugotować razem z włoszczyzną i czerwona papryką pokrojoną w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażyć posiekana w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka dodać fasolę czerwoną, pokrojona paprykę w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dodać podsmażoną i miękką złocistą cebulkę z czosnkiem. Można serwować z natką pietruszki lub kolendrą i świeżą bagietką.