Giuwecz wg Buni
Giuwecz to bardziej rodzaj potrawy niż konkretna potrawa. Rodem z kuchni bułgarskiej, serbskiej czy kaukaskiej. Po prostu taki gulasz z warzywami.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 0,5 kg mięsa chudego od szynki pokrojonego jak na gulasz
- 1/2 małej cukinii
- 2 średniej wielkości ogórki
- 2 marchewki
- 4 średnie cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów bez skórki z sokiem ( lub smażone , obrane 4 dojrzałe pomidory )
- 4 roztarte ząbki czosnku
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona
- przyprawa typu Vegeta
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki smalcu
- 1 szklanka wody
Mięso posolić, popieprzyć, posypać papryką i usmażyć na rumiano na tłuszczu. Na patelnię wlać wodę, zagotować i wlać do garnka. Warzywa pokroić ( marchew, ogórki cukinię w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w grube pół plasterki, papryki w paski ). Do garnka z grubym dniem włożyć mięso, cebulę, ziemniaki, marchew. Posypać Vegetą. Dusić 45 minut. Dołożyć paprykę, ogórki, cukinię i pokrojone pomidory z puszki z sokiem, czosnek. Dusić 30 minut przy odkrytej pokrywce. Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać jako danie jednogarnkowe posypane natką pietruszki ( można też dodać inne zioła zależnie od upodobania )