Giganto – żurek

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .

Zięć kupił żurek Krakusa w kartoniku – ugotowałam .Pycha .

Czas : 45 minut

Składniki :

1 karton żurku Krakusa ( 1,5 litra )

8 ziemniaków średniej wielkości

2 duże marchewki

1 pęczek natki pietruszki

6 małych surowych białych kiełbasek

200 mll słodkiej śmietanki 18 %

½ łyżeczki soli

3 szklanki wody

Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .

Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .

file1269016248