Giganto – żurek
Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .
Zięć kupił żurek Krakusa w kartoniku – ugotowałam .Pycha .
Czas : 45 minut
Składniki :
1 karton żurku Krakusa ( 1,5 litra )
8 ziemniaków średniej wielkości
2 duże marchewki
1 pęczek natki pietruszki
6 małych surowych białych kiełbasek
200 mll słodkiej śmietanki 18 %
½ łyżeczki soli
3 szklanki wody
Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .
Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .