Gęsie wątróbki z patelni
Artykuł zewnętrzny
składniki:
400 g gęsich wątróbek
4 kromki chałki
2 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki konfitury z płatków róży
3 łyżki miodu pitnego
50 ml koniaku
8 świeżych fig
Kilka listków świeżej mięty do owoców i kilka do dekoracji
Pieprz czarny grubomielony Prymat do smaku
Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem.
Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.
źródło: www.prymat.pl