Gęsie udko duszone
a) 2 gęsie udka
b) 1 cytryna
c) gorąca woda
d) 3 łyżeczki musztardy
f) 3 łyżeczka lubczyku
1. Z udek wykrajamy nadmiar tłuszczu, który podsmażamy w brytfance
2. Musztardę oraz lubczyk łączymy ze sobą. Marynatą nacieramy udka. Resztę marynaty wrzucamy do brytfanki
3. Tak przygotowane mięso podsmażamy na małym ogniu w brytfance na wytopionym tłuszczu – z obu stron, po 10-15 minut z każdej strony
4. Sok z cytryny wyciskamy i zalewamy nim mięso
5. Dolewamy wodę, tak by zakryć mięso
6. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy gęś przez minimum 1,5 godziny
7. Podajemy z jedną z sałatek/surówek
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”