Gęś w jabłkach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 gęś (3kg)
75 dag kwaśnych jabłek
Vegeta specjalna do drobiu
5 łyżek oleju
1 łyżka cukru
sól
Vegeta
Oczyszczoną gęś namoczyć w zimnej wodzie na noc. Umytą i osuszoną gęś, natrzeć Vegetą , 1 łyżką majeranku i odstawić na kilka godzin do lodówki. Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki jabłka wymieszać z 1 łyżką majeranku, cukrem i szczyptą soli. Gęś wypełnić jabłkami, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Ułożyć w brytfannie, polać olejem i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 4 godziny. W trakcie pieczenia gęś podlewać wodą, a później sosem od pieczenia. Upieczoną gęś ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami. Podawać z pieczonymi ziemniakami i borówkami.
www.podravka.pl