Gęś pieczona w Garnku Rzymskim
Składniki:
1 gęś 5-6 kg
1 jabłko
1 bułka
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka majeranku bądź bylicy
Sól
Przygotowanie:
Gęś dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, wytrzeć, natrzeć solidnie solą. Serce i wątrobę oczyścić.
Jabłko obrać i usunąć gniazdko nasienne. Bułkę namoczyć. Serce, wątrobę i jabłko zmiksować w malakserze, wymieszać z wyciśniętą bułką, doprawić solą, pieprzem, majerankiem lub bylicą.
Farsz włożyć do wnętrza gęsi, zaszyć bawełnianą nitką.
Przygotowaną gęś włożyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka piersią do dołu. Przykryć.
Ważne!
Podczas pierwszej godziny pieczenia gęś nie może nabrać koloru (w innym wypadku będzie za sucha)
Po 2 godz pieczenia zdjąć przykrywkę, piec nadal i co 10 minut polewać własnym sosem i wodą z solą.
Ostrożnie zdjąć nitki. Przełożyć gęś na podgrzaną paterę i kroić.
RADA – Jeśli nie chcemy, aby gęś była za tłusta musimy od czasu do czasu nakłuwać udka gęsi igłą, tak, aby nadmiar tłuszczu mógł wypłynąć.
Tłuszcz ten może posłużyć do sosu.
Do gęsi pasują ziemniaki, kluski ziemniaczane, kapusta kiszona na ciepło, kapusta czerwona, buraczki, mus jabłkowy.