Gęś pieczona w Garnku Rzymskim

2 listopada 2009,
dodał: Roemertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 gęś 5-6 kg
1 jabłko
1 bułka
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka majeranku bądź bylicy
Sól

Przygotowanie:

Gęś dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, wytrzeć, natrzeć solidnie solą. Serce i wątrobę oczyścić.
Jabłko obrać i usunąć gniazdko nasienne. Bułkę namoczyć. Serce, wątrobę i jabłko zmiksować w malakserze, wymieszać z wyciśniętą bułką, doprawić solą, pieprzem, majerankiem lub bylicą.
Farsz włożyć do wnętrza gęsi, zaszyć bawełnianą nitką.

Przygotowaną gęś włożyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka piersią do dołu. Przykryć.

Ważne!
Podczas pierwszej godziny pieczenia gęś nie może nabrać koloru (w innym wypadku będzie za sucha)
Po 2 godz pieczenia zdjąć przykrywkę, piec nadal i co 10 minut polewać własnym sosem i wodą z solą.

Ostrożnie zdjąć nitki. Przełożyć gęś na podgrzaną paterę i kroić.

RADA – Jeśli nie chcemy, aby gęś była za tłusta musimy od czasu do czasu nakłuwać udka gęsi igłą, tak, aby nadmiar tłuszczu mógł wypłynąć.
Tłuszcz ten może posłużyć do sosu.

Do gęsi pasują ziemniaki, kluski ziemniaczane, kapusta kiszona na ciepło, kapusta czerwona, buraczki, mus jabłkowy.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.