Gdzie i jak przechowywać warzywa i owoce?

18 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak przechowywać kupione pomidory, ogórki i inne warzywa lub owoce tak, by jak najdłużej zachować ich świeżość? Dlaczego owoce i warzywa się psują?


Warzywa i owoce wydzielają etylen. Jest to roślinny hormon, który stymuluje dojrzewanie owoców i warzyw. Wydzielany jest przez wszystkie części rośliny w formie gazu.
Ograniczanie działania etylenu na warzywa i owoce spowalnia ich proces dojrzewania a co za tym idzie również starzenia i psucia się. To właśnie etylen odpowiedzialny jest za zjawisko, które znalazło swe odbicie w przysłowiu: „jedno zgniłe jabłko psuje wszystkie pozostałe”.

Z pomocą przychodzi niezwykle interesujący i nieco śmieszny przedmiot o nazwie E.G.G. Jest to naturalny pochłaniacz etylenu.

Pochłaniacz stawiamy w lodówce, ma ona za zadanie zachować świeżość warzyw i owoców, które przetrzymujemy w lodówce. Jest niewielki i doskonale spełnia swoje zadanie.

E.G.G. jak sama nazwa wskazuje ma wygląd jajka. Pokryty jest nadmanganinanem potasu co zwiększa przenikanie przez obudowę etylenu oraz jest wodoodporny. E.G.G. zaprojektowany jest w taki sposób, aby zawarte w nim zeolit się nie wysypał na inne produkty. Dzięki otworom umieszczonym w obudowie możliwa jest ciągła cyrkulacja powietrze co znacznie zwiększa efektywność działania pochłaniacza.
Cząsteczki etylenu bardzo łatwo utleniają się, taki stan nie powoduje psucia się warzyw i owoców. W industrialnych chłodniach najczęściej używa się manganianu potasu, który jest bardzo bezpieczną i skuteczną metodą utleniania etylenu.
Dla domowego zastosowania używamy naturalnego zeolitu (minerały glinokrzemianowe). Zeolit jest w postaci czystego pyłu wulkanicznego, który dzięki opatentowanej metodzie jest wzbogacony o manganian potasu. Takie rozwiązanie sprawia że E.G.G jest idealnym substratem dla utleniania etylenu.

Naturalne minerały zawarte w E.G.G często używane są jako pochłaniacze zapachów i stabilizatory wilgoci jednak ich głównym zadaniem jest pochłanianie etylenu.

Okres pełnej przydatności pochłaniacza E.G.G wynosi 3 miesiące od rozpakowania produktu. W sprzedawanych opakowaniach znajdują się 2 szt. E.G.G.

Dzięki stosowaniu pochłaniacza etylenu o ponad połowę zmniejsza się ilość popsutych warzyw i owoców! Nie jest to bez znaczenia dla domowego budżetu.

Po zakończeniu okresu przydatności nie wyrzucaj zawartości E.G.G., zawarte tam minerały wsyp do doniczek, a na pewno poprawi to kondycję domowych roślin!

E.G.G. jest zatwierdzony przez OMRI (Instytut Badań Materiałów Organicznych).

http://www.zielonaczapla.pl