Gdy byłam mała robiła mi to babcia. Teraz zajada taki ryż cała moja rodzina
Ryż pieczony z jabłkami z jogurtem greckim to przepis z mojego dzieciństwa. Gdy byłam mała moja babcia często gotowała mi takie obiady. Dzisiaj przenosząc tradycję do własnego domu gotuję tak sama i taki ryż z jabłkami zajada cała rodzina. I wszyscy bardzo lubią, zwłaszcza jeśli obrodzi jabłonka z mojego przydomowego sadu.
W wielu przepisach poleca się zasmażanie jabłek. Uważam, że jest to podstawa tego dania. Jabłka można zasmażyć przy gotowaniu ryżu, można też wykorzystać jabłka zasmażane z przetworów zimowych, jeśli takie robimy. To idealny pomysł na przechowanie jabłek, a jednocześnie wygodna alternatywa do przygotowania ryżu lub upieczenia szarlotki. Jabłka zasmażane można też przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Składniki:
– biały ryż
– jabłka (im więcej tym lepiej)
– mleko
– cukier i sól
– cynamon mielony
– cukier waniliowy
– jogurt grecki
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente w bardzo lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka (ok 1/3 mleka do 2/3 wody).
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Można na grubych lub małych oczkach, nie ma to większego znaczenia. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wrzucić do garnka i zasmażyć, czyli gotować na średnim lub małym ogniu często mieszając przez min. 30 min., aż jabłka zmienią kolor i smak. W dużym żaroodpornym naczyniu układać warstwami: ryż, jabłka i ryż. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 30 min. pod przykryciem (inaczej ryż wyschnie i będzie niesmaczny).
Podawać na ciepło z porcją jogurtu greckiego posypane cukrem i cynamonem.