Garczek

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

½ kg cebuli

½ kg wędzonego gotowanego boczku ze skórą

½ kg cienkiej kiełbasy

liście kapusty do wyłożenia garnka

¼ główki kapusty

1 płaska łyżka soli

1 łyżka Delikatu do mięs

½ łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Z boczku zdejmujemy skórę. Ziemniaki, cebulę, połowę boczku i kiełbasę kroimy w kostki o boku ok. 5 mm. Kapustę szatkujemy. Resztę boczku  kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Mieszamy w misce ziemniaki, boczek, kiełbasę, kapustę, cebulę i przyprawy.

Żeliwny garnek smarujemy wewnątrz olejem. Na dno kładziemy skórę z boczku, boki obkładamy boczkowymi plastrami. Następnie garnek dokładnie wykładamy liśćmi kapusty tak, żeby kapusta wystawała z garnka. Wsypujemy przyprawioną mieszankę ziemniaków, cebuli, kapusty, kiełbasy i boczku. Przykrywamy liśćmi kapusty.

Garnek przykrywamy i stawiamy na żarzącym się drewnie. Dusimy do momentu, aż ziemniaki będą miękk

file1256826747