Garczek

29 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

½ kg cebuli

½ kg wędzonego gotowanego boczku ze skórą

½ kg cienkiej kiełbasy

liście kapusty do wyłożenia garnka

¼ główki kapusty

1 płaska łyżka soli

1 łyżka Delikatu do mięs

½ łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Z boczku zdejmujemy skórę. Ziemniaki, cebulę, połowę boczku i kiełbasę kroimy w kostki o boku ok. 5 mm. Kapustę szatkujemy. Resztę boczku  kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Mieszamy w misce ziemniaki, boczek, kiełbasę, kapustę, cebulę i przyprawy.

Żeliwny garnek smarujemy wewnątrz olejem. Na dno kładziemy skórę z boczku, boki obkładamy boczkowymi plastrami. Następnie garnek dokładnie wykładamy liśćmi kapusty tak, żeby kapusta wystawała z garnka. Wsypujemy przyprawioną mieszankę ziemniaków, cebuli, kapusty, kiełbasy i boczku. Przykrywamy liśćmi kapusty.

Garnek przykrywamy i stawiamy na żarzącym się drewnie. Dusimy do momentu, aż ziemniaki będą miękk

file1256826747



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....