Garczek
Składniki:
1 kg ziemniaków
½ kg cebuli
½ kg wędzonego gotowanego boczku ze skórą
½ kg cienkiej kiełbasy
liście kapusty do wyłożenia garnka
¼ główki kapusty
1 płaska łyżka soli
1 łyżka Delikatu do mięs
½ łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Z boczku zdejmujemy skórę. Ziemniaki, cebulę, połowę boczku i kiełbasę kroimy w kostki o boku ok. 5 mm. Kapustę szatkujemy. Resztę boczku kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Mieszamy w misce ziemniaki, boczek, kiełbasę, kapustę, cebulę i przyprawy.
Żeliwny garnek smarujemy wewnątrz olejem. Na dno kładziemy skórę z boczku, boki obkładamy boczkowymi plastrami. Następnie garnek dokładnie wykładamy liśćmi kapusty tak, żeby kapusta wystawała z garnka. Wsypujemy przyprawioną mieszankę ziemniaków, cebuli, kapusty, kiełbasy i boczku. Przykrywamy liśćmi kapusty.
Garnek przykrywamy i stawiamy na żarzącym się drewnie. Dusimy do momentu, aż ziemniaki będą miękk