Galaretowiec
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 1/2 szklanki mleko
- 1 1/2 łyżki żelatyna
- 1/4 szklanki cukier
- 4 sztuki galaretek DELECTA- każda inny kolor
wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody-odstawić do stężenia–pokroić w kostkę żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody-odstawić by napęczniała mleko zagotować z cukrem odstawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać do letniego mleka z żelatyną dodać pokrojone galaretki- wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą do lodówki do stężenia na wierzch rozpuścić galaretkę w 1 1/2 szklanki wody i tężejącą wylać na wierzch.Wstawić do lodówki na około 3 godz.