Galaretki z cielęciny
Delikatna , smakowita mięsna galaretka .Polecam wszystkim miłośnikom galaretek którzy nie przepadają za tłustościami nóżek z golonką w galarecie .
Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki :
1 kg chudej cielęciny bez kości
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Maggi w płynie
7 łyżeczek żelatyny w proszku
1 ½ litra wody
½ puszki zielonego groszku
3 roztarte ząbki czosnku
Pieprz mielony
Sól
Ugotować wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .