Galaretki z cielęciny

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , smakowita mięsna galaretka .Polecam wszystkim miłośnikom galaretek którzy nie przepadają za tłustościami nóżek z golonką w galarecie .

Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki :

1 kg chudej cielęciny bez kości

3 marchewki

1 pietruszka

1/8 selera

½ pora

1 cebula

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

Maggi w płynie

7 łyżeczek żelatyny w proszku

1 ½ litra wody

½ puszki zielonego groszku

3 roztarte ząbki czosnku

Pieprz mielony

Sól

Ugotować  wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1  litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą  ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić  lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

file1262199673