Galaretki z cielęciny

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , smakowita mięsna galaretka .Polecam wszystkim miłośnikom galaretek którzy nie przepadają za tłustościami nóżek z golonką w galarecie .

Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki :

1 kg chudej cielęciny bez kości

3 marchewki

1 pietruszka

1/8 selera

½ pora

1 cebula

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

Maggi w płynie

7 łyżeczek żelatyny w proszku

1 ½ litra wody

½ puszki zielonego groszku

3 roztarte ząbki czosnku

Pieprz mielony

Sól

Ugotować  wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1  litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą  ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić  lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

file1262199673



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...