Galaretki na szybko Delecta – opinia blogerki
Zaskoczeniem dla mnie był czas tężenia galaretki, nie sądziłam, że możliwe jest żeby w niespełna 30 minut a nawet 15 mieć gotową galaretkę.
Pojedyncze opakowanie stanowi porcję na pół litra wody i nie ma potrzeby zmniejszania ilości dodawanej wody, aby proces tężenia przyspieszyć.
Kolejne zaskoczenie- bez żadnych problemów tężeje z owocami kiwi, świeżym ananasem. Nareszcie można poszaleć.
Długo czekałam na taka galaretkę. Jak dla mnie rewelacja.
Mamy do wybory 4 smaki:
- smak truskawkowy
- smak cytrynowy
- smak pomarańczowy
- smak agrestowy
Smak jest ciut inny od tradycyjnej galaretki, zaskakujący, delikatny. Galaretka ma inną konsystencję gdy ją nakładamy na łyżeczkę, zdecydowanie polecam do wykorzystania w deserach razem z owocami, dodatkami.
Swoje właściwości żelujące zawdzięcza roślinnemu składnikowi- karagen, więc osoby unikające żelatyny spożywczej, wegetarianie mogę śmiało po nią sięgnąć.
Producent: Rieber Foods Polska S.A. (Delecta)
Produkt w sprzedaży od: 26 marca 2012r.
Cena sugerowana: 1,65zł
+ szybkość tężenia galaretki
+ dzięki roślinnemu składnikowi rekomendowany do spożycia przez wegetarian
+ można zalewać świeże kiwi, ananasa
+ łatwiej się rozpuszcza niż tradycyjne galaretki
+ delikatna struktura
+ owocowy smak
+ brak konserwantów i sztucznych barwników
Minusy :
– mniej intensywne kolory galaretek (bajecznie tęczowej galaretki nie otrzymamy)
– nie rekomendowane do przekładania kilku warstw ciasta oraz podawania w postaci krojonej kostki
– inny smak od tradycyjnych (ale to kwestia przyzwyczajenia)
Co można wyczarować z Galaretki na szybko! ?
np.
Puchar galaretkowy z pianką truskawkową
Składniki:
- Galaretka na szybko! o smaku truskawkowym Delecta
- Galaretka na szybko!o smaku cytrynowym Delecta
- Kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego z puszki
- Kilka truskawek (świeżych lub mrożonych)
Galaretki rozpuścić w miseczkach wg instrukcji na opakowaniu.
Odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną galaretkę truskawkową, ale jeszcze niezżelowaną, wlać do pucharków nachylając je w jedną stronę (ilość galaretki zależy od rozmiaru naczynia w którym będziemy galaretkę podawać), odstawić do lodówki (opierając o coś by nadal była przechylona). Po paru minutach, wyjąć z lodówki i wlać kolejną galaretkę cytrynową nachylając w druga stronę. Znowu wstawić do lodówki. W tym czasie pozostałą galaretkę truskawkową zmiksować z kilkoma łyżkami mleka skondensowanego słodzonego, powstałą masą uzupełnić pucharki.
Na wierz nałożyć zmiksowane truskawki.
Podawać schłodzone.
Puchar galaretkowy z masą waniliową
Składniki:
- Galaretka na szybko! o smaku truskawkowym Delecta
- Galaretka na szybko!o smaku cytrynowym Delecta
- Serek homogenizowany waniliowy
- Kiwi do dekoracji
Odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną galaretkę truskawkową, ale jeszcze niezżelowaną, wlać do pucharków nachylając je w jedną stronę (ilość galaretki zależy od rozmiaru naczynia w którym będziemy galaretkę podawać), odstawić do lodówki (opierając o coś by nadal była przechylona). Po paru minutach, wyjąć z lodówki i wlać kolejną galaretkę cytrynową nachylając w druga stronę. Znowu wstawić do lodówki. W tym czasie pozostałą galaretkę cytrynową (która nam została w miseczce) wymieszać z serkiem homo waniliowym. Gdy się zetnie galaretka wyjąć z lodówki i uzupełnić pucharek masą galaretkowo-serkową. Wstawić do lodówki. Udekorować wg uznania np. kiwi.
Podawać schłodzone.
Testowała:
Jolanta – Gotowanie od zawsze sprawiało mi przyjemność. Szukając inspiracji w Internecie zapragnęłam sama wyruszyć w kulinarną podróż. Możliwość testowania produktów przybliżyłoby mnie do raju kulinarnego. Swoja pasję dzielę z mężem który robi zdjęcia moim potrawą.
Prowadzi bloga: http://kulinarny-swiat.blogspot.com/