Galaretka z obierek jabłek – słodka przyjemność w duchu zero waste

dodał: Marta Dudzińska
W kuchni każdej kobiety czasem trafiają do kosza skórki jabłek, które mogą stać się czymś zupełnie wyjątkowym. Galaretka z obierek jabłek to deser, który kusi aromatem świeżych owoców i subtelną słodyczą, a przy tym pokazuje, jak pięknie można wykorzystać resztki w duchu zero waste.
To mała chwila luksusu i przyjemności w codziennym rytmie, którą warto sobie zafundować. Spróbuj jej choć raz – poczujesz radość tworzenia smaku i troski o środowisko w jednym małym, smakowitym słoiczku.
Wyjątkowość galaretki z obierek
Jej kolor to delikatny, złocisty bursztyn, który wpada w soczysty odcień jabłek dojrzałych latem. Każda łyżeczka aksamitnej galaretki rozpływa się w ustach, uwalniając naturalną słodycz owoców, subtelną kwaskowość i aromatyczne nuty przypraw, np. goździków, cynamonu czy anyżu, które idealnie podkreślają jabłkowy smak. W powietrzu unosi się zapach ciepłych sadów, słodkich jabłek i korzennych przypraw, który przywodzi na myśl domową kuchnię i chwile beztroskiego relaksu. Konsystencja galaretki jest lekka, delikatna, a jednocześnie kremowa, pozwalając cieszyć się każdą łyżeczką.
Galaretka z obierek jabłek może być podawana samodzielnie jako deser, albo jako dodatek do jogurtu, owsianki, naleśników czy ciast dodając im naturalnej słodyczy i aromatu. Wykorzystanie skórek jabłek to prawdziwy manifest zero waste, nawet najmniejsze resztki zamieniają się w coś luksusowego i pysznego. Każda porcja to kobiecy rytuał, chwila aromatycznego relaksu, smakowitej przyjemności i satysfakcji, że kuchnia staje się bardziej świadoma i pełna smaku.
Do galaretki można wykorzystać absolutnie wszystkie gatunki jabłek. Choć przygotowanie galaretki wymaga trochę cierpliwości i pracy, efekt końcowy jest zdecydowanie wart wysiłku. To satysfakcjonująca nagroda: domowy, aromatyczny deser, który cieszy zarówno smakiem, jak i świadomością, że nic się nie marnuje.
Jak przygotować – przepis
Składniki:
– skórki i gniazda nasienne z około 6-8 dużych jabłek
– woda (wystarczająca do przykrycia skrawków)
– około 1/2 szklanki cukru na szklankę soku
– sok z jednej cytryny
– opcjonalnie: 1 laska cynamonu lub kilka całych goździków
Przygotowanie:
Włożyć skórki i gniazda nasienne do dużego garnka. Dodać tyle wody, aby je przykryć. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 min., aż zmiękną. Przelać miksturę przez drobne sitko lub gazę do miski. Odcedzić całkowicie. Usunąć cząstki stałe. Odmierzyć sok. Przelać go z powrotem do garnka i dodać ok. 1/2 szklanki cukru na szklankę soku. Dodać sok z cytryny i dodatki. Doprowadzić miksturę do wrzenia na dużym ogniu. Ciągle mieszać, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować, aż galaretka osiągnie temperaturę 100 st. C (ok. 10-15 min). Sprawdzić na zimnym talerzu, czy galaretka po ostudzeniu tężeje. Jeżeli nie gotować dalej (10-15 min.). Wlać gorącą galaretkę do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 5 min.