Galaretka z obierek jabłek – słodka przyjemność w duchu zero waste

Avatar photo
11 września 2025,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

W kuchni każdej kobiety czasem trafiają do kosza skórki jabłek, które mogą stać się czymś zupełnie wyjątkowym. Galaretka z obierek jabłek to deser, który kusi aromatem świeżych owoców i subtelną słodyczą, a przy tym pokazuje, jak pięknie można wykorzystać resztki w duchu zero waste.

To mała chwila luksusu i przyjemności w codziennym rytmie, którą warto sobie zafundować. Spróbuj jej choć raz – poczujesz radość tworzenia smaku i troski o środowisko w jednym małym, smakowitym słoiczku.

Wyjątkowość galaretki z obierek

Jej kolor to delikatny, złocisty bursztyn, który wpada w soczysty odcień jabłek dojrzałych latem. Każda łyżeczka aksamitnej galaretki rozpływa się w ustach, uwalniając naturalną słodycz owoców, subtelną kwaskowość i aromatyczne nuty przypraw, np. goździków, cynamonu czy anyżu, które idealnie podkreślają jabłkowy smak. W powietrzu unosi się zapach ciepłych sadów, słodkich jabłek i korzennych przypraw, który przywodzi na myśl domową kuchnię i chwile beztroskiego relaksu. Konsystencja galaretki jest lekka, delikatna, a jednocześnie kremowa, pozwalając cieszyć się każdą łyżeczką.

Galaretka z obierek jabłek może być podawana samodzielnie jako deser, albo jako dodatek do jogurtu, owsianki, naleśników czy ciast dodając im naturalnej słodyczy i aromatu. Wykorzystanie skórek jabłek to prawdziwy manifest zero waste, nawet najmniejsze resztki zamieniają się w coś luksusowego i pysznego. Każda porcja to kobiecy rytuał, chwila aromatycznego relaksu, smakowitej przyjemności i satysfakcji, że kuchnia staje się bardziej świadoma i pełna smaku.

Do galaretki można wykorzystać absolutnie wszystkie gatunki jabłek. Choć przygotowanie galaretki wymaga trochę cierpliwości i pracy, efekt końcowy jest zdecydowanie wart wysiłku. To satysfakcjonująca nagroda: domowy, aromatyczny deser, który cieszy zarówno smakiem, jak i świadomością, że nic się nie marnuje.

Jak przygotować – przepis

Składniki:
– skórki i gniazda nasienne z około 6-8 dużych jabłek
– woda (wystarczająca do przykrycia skrawków)
– około 1/2 szklanki cukru na szklankę soku
– sok z jednej cytryny
– opcjonalnie: 1 laska cynamonu lub kilka całych goździków

Przygotowanie:
Włożyć skórki i gniazda nasienne do dużego garnka. Dodać tyle wody, aby je przykryć. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 min., aż zmiękną. Przelać miksturę przez drobne sitko lub gazę do miski. Odcedzić całkowicie. Usunąć cząstki stałe. Odmierzyć sok. Przelać go z powrotem do garnka i dodać ok. 1/2 szklanki cukru na szklankę soku. Dodać sok z cytryny i dodatki. Doprowadzić miksturę do wrzenia na dużym ogniu. Ciągle mieszać, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować, aż galaretka osiągnie temperaturę 100 st. C (ok. 10-15 min). Sprawdzić na zimnym talerzu, czy galaretka po ostudzeniu tężeje. Jeżeli nie gotować dalej (10-15 min.). Wlać gorącą galaretkę do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 5 min.



FORUM - bieżące dyskusje

Pieniążki dla dziecka do szkoły
O, i to byłoby dobre. Z jednej strony dziecko uczy się posługiwać gotówką,...
czy to zapalenie pęcherza?
Jak się odpowiednio szybko zareaguje to mogą skutecznie pomóc. Zapalenie pęcherza to dolegliwość, która...
czy warto chodzić do kina?
Jest wygodniej, bardziej komfortowo. Ale kino to inny klimat... który niestety czasami psuje czyjeś...
Do czego dodajecie gałkę muszkatoło…
Powinno się dodawać szczyptę do mięs, bo ułatwia trawienie. Ja bardzo rzadko jem...