Galaretka drobiowa

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Delikatna, dietetyczna galaretka z indyka i kurczaka

1 kurczak (ok. 1,50 kg)

70 dkg udźca z indyka

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

10 dkg białej części pora

3 duże ząbki czosnku

3 l wody

2 łyżki soli

½ łyżki białego mielonego pieprzu

5 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 opakowania żelatyny (na 2 l wody każde)

10 dkg konserwowego groszku

Kurczaka i indyka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, obraną i opaloną nad gazem cebulę, pora, liście i ziele. Gotujemy na minimalnym płomieniu (zbierając powstającą pianę) do chwili, kiedy mięso zacznie odstawać od kości. Przecedzamy, zbieramy z wierzchu tłuszcz. Do wywaru dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!

Mięso oddzielamy od kości (skórę odrzucamy), następnie kroimy w drobną kostkę. Do miseczek wkładamy po 3 plasterki marchewki i 3 ziarna groszku. Zalewamy wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Smacznego!

file1264850017