Galaretka drobiowa

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Delikatna, dietetyczna galaretka z indyka i kurczaka

1 kurczak (ok. 1,50 kg)

70 dkg udźca z indyka

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

10 dkg białej części pora

3 duże ząbki czosnku

3 l wody

2 łyżki soli

½ łyżki białego mielonego pieprzu

5 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 opakowania żelatyny (na 2 l wody każde)

10 dkg konserwowego groszku

Kurczaka i indyka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, obraną i opaloną nad gazem cebulę, pora, liście i ziele. Gotujemy na minimalnym płomieniu (zbierając powstającą pianę) do chwili, kiedy mięso zacznie odstawać od kości. Przecedzamy, zbieramy z wierzchu tłuszcz. Do wywaru dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!

Mięso oddzielamy od kości (skórę odrzucamy), następnie kroimy w drobną kostkę. Do miseczek wkładamy po 3 plasterki marchewki i 3 ziarna groszku. Zalewamy wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Smacznego!

file1264850017



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...