Frykadelki nadziewane fetą

31 sierpnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 gałązki  mięty
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 dag wołowego mielonego mięsa
  • 20 dag sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 rzymskie sałaty
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dag marynowanych papryczek , korniszonów lub grzybków

Miętę pokroić w paseczki, wymieszać z jogurtem, dip przyprawić solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w paseczki, połowę posiekać, resztę krążków oprószyć solą i odłożyć na około 5 minut, aby cebula straciła ostry smak, czosnek obrać i posiekać, ser pokroić w grubą kostkę.

Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w cząstki, ogórki w słupki, warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać z plasterkami cebuli, oliwkami i marynowanymi dodatkami. Ocet utrzeć z solą i pieprzem, dolać łyżkę oliwy z oliwek, ubić na jednolity sos, polać sałatę.

Mięso wymieszać z cebulka i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem, uformować 12 małych placuszków, na każdym położyć kostkę sera feta. Zlepić i formować frykadelki, smażyć po 5 minut z każdej strony, podawać z sałatką i dipem miętowym.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...