Frykadelki nadziewane fetą

31 sierpnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 gałązki  mięty
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 dag wołowego mielonego mięsa
  • 20 dag sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 rzymskie sałaty
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dag marynowanych papryczek , korniszonów lub grzybków

Miętę pokroić w paseczki, wymieszać z jogurtem, dip przyprawić solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w paseczki, połowę posiekać, resztę krążków oprószyć solą i odłożyć na około 5 minut, aby cebula straciła ostry smak, czosnek obrać i posiekać, ser pokroić w grubą kostkę.

Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w cząstki, ogórki w słupki, warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać z plasterkami cebuli, oliwkami i marynowanymi dodatkami. Ocet utrzeć z solą i pieprzem, dolać łyżkę oliwy z oliwek, ubić na jednolity sos, polać sałatę.

Mięso wymieszać z cebulka i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem, uformować 12 małych placuszków, na każdym położyć kostkę sera feta. Zlepić i formować frykadelki, smażyć po 5 minut z każdej strony, podawać z sałatką i dipem miętowym.