Frykadelki nadziewane fetą

31 sierpnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 gałązki  mięty
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 dag wołowego mielonego mięsa
  • 20 dag sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 rzymskie sałaty
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dag marynowanych papryczek , korniszonów lub grzybków

Miętę pokroić w paseczki, wymieszać z jogurtem, dip przyprawić solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w paseczki, połowę posiekać, resztę krążków oprószyć solą i odłożyć na około 5 minut, aby cebula straciła ostry smak, czosnek obrać i posiekać, ser pokroić w grubą kostkę.

Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w cząstki, ogórki w słupki, warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać z plasterkami cebuli, oliwkami i marynowanymi dodatkami. Ocet utrzeć z solą i pieprzem, dolać łyżkę oliwy z oliwek, ubić na jednolity sos, polać sałatę.

Mięso wymieszać z cebulka i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem, uformować 12 małych placuszków, na każdym położyć kostkę sera feta. Zlepić i formować frykadelki, smażyć po 5 minut z każdej strony, podawać z sałatką i dipem miętowym.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...