Frykadelki nadziewane fetą
składniki:
- 2 gałązki mięty
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 30 dag jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 dag wołowego mielonego mięsa
- 20 dag sera feta
- 2 pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 rzymskie sałaty
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 30 dag marynowanych papryczek , korniszonów lub grzybków
Miętę pokroić w paseczki, wymieszać z jogurtem, dip przyprawić solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w paseczki, połowę posiekać, resztę krążków oprószyć solą i odłożyć na około 5 minut, aby cebula straciła ostry smak, czosnek obrać i posiekać, ser pokroić w grubą kostkę.
Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w cząstki, ogórki w słupki, warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać z plasterkami cebuli, oliwkami i marynowanymi dodatkami. Ocet utrzeć z solą i pieprzem, dolać łyżkę oliwy z oliwek, ubić na jednolity sos, polać sałatę.
Mięso wymieszać z cebulka i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem, uformować 12 małych placuszków, na każdym położyć kostkę sera feta. Zlepić i formować frykadelki, smażyć po 5 minut z każdej strony, podawać z sałatką i dipem miętowym.