Francuskie trójkąciki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 200 g gorgonzoli (klasycznej lub pikantnej)
– 2 średnio dojrzałe gruszki
– 2 łyżeczki kardamonu
– 1 opakowanie orzechów włoskich
– 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie i pokrój na kwadraty o średnicy 6×6 cm. Gorgonzolę pokrój w małą kostkę, a gruszki w cienkie paseczki. Orzechy połam na drobniutkie kawałki. Na każdym kwadraciku ciasta połóż trochę gorgonzoli, orzechów i połóż na nich kilka plasterków gruszki. Posyp odrobiną kardamonu. Całość zamknij w formę rogalika. Podobnie przygotuj pozostałą część ciasta. Na koniec rozbełtaj jajko i nałóż je cienką warstwą na każdy rogalik – po upieczeniu będą pięknie zarumienione. Rogaliki włóż do piekarnika tuż przed przyjściem gości i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego. Podawaj na gorąco.