Francuskie trójkąciki z gorgonzolą i orzechami włoskimi

1 lutego 2016, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 200 g gorgonzoli (klasycznej lub pikantnej)

– 2 średnio dojrzałe gruszki

– 2 łyżeczki kardamonu

– 1 opakowanie orzechów włoskich

– 1 jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie i pokrój na kwadraty o średnicy 6×6 cm. Gorgonzolę pokrój w małą kostkę, a gruszki w cienkie paseczki. Orzechy połam na drobniutkie kawałki. Na każdym kwadraciku ciasta połóż trochę gorgonzoli, orzechów i połóż na nich kilka plasterków gruszki. Posyp odrobiną kardamonu. Całość zamknij w formę rogalika. Podobnie przygotuj pozostałą część ciasta. Na koniec rozbełtaj jajko i nałóż je cienką warstwą na każdy rogalik – po upieczeniu będą pięknie zarumienione. Rogaliki włóż do piekarnika tuż przed przyjściem gości i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego. Podawaj na gorąco.