Francuskie clafoutis z truskawkami
Masło 8 dag
Truskawki 30 dag
Cukier 10 dag
Jajka duże 3 szt
Mąka 15 dag
Szczypta soli
Mleko 150ml
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Masło do formy 1 łyżeczka
Płatki migdałowe
Cukier puder
Masło roztopić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i mleko. Ubijamy aż ciasto będzie gęste i gładkie jak na naleśniki.
Formę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na dno układamy pokrojone truskawki i wylewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 ° C i pieczemy około 50 minut. Ciasto powinno się ściąć, a wierzch zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika, po 10 minutach posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.