Francuska zupa cebulowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
6 cebul (ok. 400 g)
1 łyżka mąki
60 g masła
4 łyżki śmietanki
100 g tartego sera
6 dużych grzanek z białego chleba
sól
pieprz
1 łyżka mąki
60 g masła
4 łyżki śmietanki
100 g tartego sera
6 dużych grzanek z białego chleba
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebule pokrajać drobno i przesmażyć an maśle na ciemnozłoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym dodać sól, pieprz i ok 1/2 l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min. Dodać śmietankę, rozlać na porcje, na wierzchu położyć jedną lub dwie francuskie grzanki. Opcjonalnie można zasypać tartym serem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 min.