Francuska terrina z owocami

18 lipca 2012,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 1/2 kg owoców (maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki), czubata łyżka żelatyny, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 dag płatków migdałowych, cukier puder do oprószenia.

Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Do żelatyny dodać sok z cytryny. Lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, delikatnie wmieszać owoce. Wlać do foremki keksowej o dł. 24cm. wyłożonej folią aluminiową, tak by zwisała ze wszystkich stron. Masę przykryć zwisającą folą i wstawić na całą noc do lodówki. Podawać oprószone cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Terrina przypomina taką owocową piankę:)

file1342633230



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...