Francuska terrina z owocami

18 lipca 2012,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 1/2 kg owoców (maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki), czubata łyżka żelatyny, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 dag płatków migdałowych, cukier puder do oprószenia.

Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Do żelatyny dodać sok z cytryny. Lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, delikatnie wmieszać owoce. Wlać do foremki keksowej o dł. 24cm. wyłożonej folią aluminiową, tak by zwisała ze wszystkich stron. Masę przykryć zwisającą folą i wstawić na całą noc do lodówki. Podawać oprószone cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Terrina przypomina taką owocową piankę:)

file1342633230



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...