Francuska terrina z owocami
Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 1/2 kg owoców (maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki), czubata łyżka żelatyny, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 dag płatków migdałowych, cukier puder do oprószenia.
Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Do żelatyny dodać sok z cytryny. Lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, delikatnie wmieszać owoce. Wlać do foremki keksowej o dł. 24cm. wyłożonej folią aluminiową, tak by zwisała ze wszystkich stron. Masę przykryć zwisającą folą i wstawić na całą noc do lodówki. Podawać oprószone cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.
Terrina przypomina taką owocową piankę:)