Francuska terrina z owocami

18 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 1/2 kg owoców (maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki), czubata łyżka żelatyny, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 dag płatków migdałowych, cukier puder do oprószenia.

Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Do żelatyny dodać sok z cytryny. Lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, delikatnie wmieszać owoce. Wlać do foremki keksowej o dł. 24cm. wyłożonej folią aluminiową, tak by zwisała ze wszystkich stron. Masę przykryć zwisającą folą i wstawić na całą noc do lodówki. Podawać oprószone cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Terrina przypomina taką owocową piankę:)

file1342633230



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...