Dla mnie Majówka to świetny czas na nadrobienie zaległości w odpoczywaniu jak też spotkania się z przyjaciółmi. Najważniejsze, by weekend majowy spędzić przyjemnie. Majówką przecież należy rozpocząć sezon grillowy . Najłatwiej zwołać znajomych, podzielić się obowiązkami i wyskoczyć w miejsce, gdzie grilla możemy przygotować. Będzie okazja do rozmów i dobrej zabawy. Jak nie dopisze pogoda można zawsze przenieść imprezę do domu. Taka majówka pozwoli nie jednemu nabrać dystansu do wielu spraw Można w ten sposób na spokojnie załatwić domowe sprawy, a jednocześnie w ciągu tych kilku wolnych znaleźć czas na spacery i odpoczynek. Jest na to realna szansa, bo przecież w czasie majówki miasta pustoszeją i wtedy można przyjrzeć się im z innej strony
Moim zdaniem...
Majówka to idealny czas na spotkania z rodziną i nawet jak nie było okazji spotkać się z nią w święta to warto podczas majowego weekendu zorganizować „rodzinny zjazd”. Pomyśleć o jakiejś przejażdżce, ale nie samochodem tylko na przykład rowerem, a w miejscach gdzie jesteśmy jest zalew, woda, skorzystać z atrakcji przepływu statkiem czy kajakiem
Jeśli jednak zechcemy wyjechać z miasta i spędzić ten czas poza domem, można wspólnie z przyjaciółmi wynająć jakiś mały domek, znaleźć miejsce, w którym podczas odpoczynku nie będą przeszkadzały nam samochody i „stado” turystów. Jak co roku weekend majowy oznacza rozpoczęcie sezonu zarówno w górach, jak i nad morzem. Każdy może wybrać miejsce gdzie chce spędzić najlepiej te kilka dni wolnego.
Chociaż kalendarz wolnych dni nas nie rozpieści aż „do bólu”, to tych kilka wolnych majowych dni warto wykorzystać i nabrać energii, nie tylko do pracy Wiosenne słońce nie sprzyja przecież siedzeniu w biurze czy w szkole, a wraz z nadejściem dłuższych dni wzrasta ochota na dalekie spacery, aktywny wypoczynek czy wieczory pod gwiazdami.
Majówka mimowolnie wywołuje miłe skojarzenia: słońce, wypoczynek, sielanka, spokój. Często oczekujemy, że wniesie ona w nasze życie brakujące coraz częściej poczucie bliskości z najbliższymi jak i spokoju i harmonii. Wspólny czas, parę dni, kilkadziesiąt godzin nieprzerwanych wyjściem dzieci do szkoły, do pracy. Wyjść, które powodują, że czasami nie kończymy rozmów bo nie mamy na nie czasu. Pospiesznie wypita poranna kawa ze wzrokiem wbitym w zegarek , wspólne i brak czasu na przytulenia, potwierdzania, że jesteśmy dla siebie najważniejsi. Majówka jest czasem, który to powinien naprawić.
Aby jednak wszystkie te wyżej wymienione marzenia o wypoczynku podczas majowego weekendu stały się realne warto sobie zrobić najpierw plan – zaplanować wszystko tak, aby wymarzona majówka była naprawdę super!
Bo przecież nie wystarczą wspaniałe pejzaże i cudowna pogoda. Ja nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy słonko grzeje, okolice przepiękne, a nastroje pozostawiają wiele do życzenia, dąsanie się o byle co, czy strofowanie na każdym kroku nie jest wskazane. Wręcz zabronione! Podczas odpoczynku wrzucamy na luz A.... i oczywiście grunt to dobry plan!
Każdy wyjazd, nawet krótki musi być dobrze przemyślany, bo w przeciwnym razie zamiast cudownego relaksu wszyscy będą odczuwać „megastres” i wrócą do domu w „skwaszonych” humorach. A do tego nie można dopuścić!
Moje dobre rady, które staram się stosować każdego roku przed majówką są raczej dobre i polecam
Przed jakimkolwiek przygotowaniem się do wyjazdu rozmawiam z rodziną o tym, jak wyobrażają sobie w tym roku majówkę. Bo równie dobrze może się okazać, że zdania będą podzielone i skończy się na tym, że ja będę chcieć nadrobić senne zaległości, podczas gdy mąż zaplanował, że będziemy razem podziwiać wschód słońca nad jeziorem. Rozmawiając poznamy swoje oczekiwania i zawsze jest szansa na ich zmodyfikowanie
- Nie brać wszystkiego na siebie, a sprawiedliwie podzielić role między „milusińskich”: mąż np. myje samochód, moja nastoletnia córka robi potrzebne zakupy, syn choć z marudzeniem pod nosem ale pomaga znosić rzeczy do pakowania , a ja szykujesz jedzenie i pakuję „niezbędnik majówkowicza”
Zakupy oraz gotowanie na wyjazd robię ciut wcześniej, wtedy mąż mnie będzie przed wyjazdem pospieszał w obawie korków na drodze. Zamiast się stresować, gotowe przysmaki wkładam ze spokojem to bagażu, unikam stresu i od razu ruszamy w drogę
Robię też listę najpotrzebniejszych rzeczy, które musimy zabrać. Oprócz przysmaków - plastikowe talerzyki, kubki, sztućce i serwetki papierowe, obrus, który można będzie rozłożyć na trawie, oraz koc do poleżenia, środek przeciw komarom oraz kurtki przeciwdeszczowe itp. Oczywiście, jak zwykle pytam dzieci czy wszystko przygotowały, by potem nie marudziły „nudzi mi się”, też mogą się przydać.
Staram się ugodowo z mężem dzielić uwagami co do „praw i obowiązków” na wyjeździe Nie wyobrażam sobie, żebym to tylko ja ciągle za czymś biegała, a on cały dzień leżał na do góry brzuchem. To świetny sposób na uniknięcie niepotrzebnych zgrzytów.
Moje propozycje na udaną majówkę ...
Na przestrzeni dobrych nastu lat, majówki spędzaliśmy na różne sposoby. Dzieci były małe , my młodsi, aktywność była zdecydowanie większa, lecz co by nie mówić - niewiele się zmieniło... Dzieci to już młodzież, a my choć zapracowani i zabiegani wciąż pragniemy wypoczynku pod każda postacią.
Wyczekuję weekendu majowego, gdyż jest okazją do spędzenia kilku wolnych dni na świeżym powietrzu i skorzystania z uroków wiosny. Jak go spędzam i jaki mam sposoby opiszę pokrótce w kilku zdaniach
Przede wszystkim aktywnie i pomysłów zawsze mam wiele - ciepłe dni poprawiają mi humor, promienie słoneczne dodają energii i to jest zachęta do spędzenia ich aktywnie, na świeżym powietrzu:) Lubie długie spacery w słońcu w towarzystwie męża, poprawia mi to samopoczucie, bo wraz z cieplejszymi dniami ciało wydziela więcej feromonów, jesteśmy bardziej zrelaksowani, częściej się uśmiechamy, co pozytywnie wpływa na atrakcyjność Ponieważ mieszkamy w górach urządzamy sobie krótkie wypady (to idealny czas dla nas, kiedy na co dzień spędzamy go przed komputerami). Jeśli pogoda dopisuje w majowy weekend wsiadamy na rowery i całą rodzinką przecieramy stare szlaki rowerowe, zapewniając sobie przy okazji odrobinę ruchu.
Nie tylko odpoczywamy, oddychamy świeżym powietrzem, ale też szybciej wrócimy do pełni nowych sił witalnych!
Weekend majowy jest doskonałą okazją, aby wyjechać w góry, więc zapraszam do mnie Na szlaku nie tylko wypoczniecie, podziwiając niesamowite widoki, lecz również poprawicie swoją kondycję!
Pomyślmy też o sobie... Niektórzy wolą SPA...
Kilka wolnych dni może być dobrą okazją do zregenerowania zarówno ciała, jak i nastroju. Dlatego właśnie ostatnio coraz bardziej bardzo popularne są weekendy w uzdrowiskach lub centrach Spa. Choć to jest czasem spory wydatek dla niektórych nie stanowi problemu i uważam, że warto rozważyć propozycję relaksujących zabiegów kosmetycznych. Teraz na wiosnę wiele gabinetów kosmetycznych oferuje klientom specjalne rabaty albo okazyjne promocje, a takie popołudnie z pewnością przyniesie ukojenie nie tylko ciału
Maj to miesiąc, w którym często na twarzach czujemy ciepłe promienie słoneczne, co nie znaczy jednak, że pogoda nie bywa kapryśna i nie może zaskoczyć nas niechcianym deszczem. W takiej sytuacji warto mieć przygotowany „plan awaryjny”.
Spotkania w gronie przyjaciół...
Kiedy pogoda nie dopisze weekend majowy może być świetną okazją na relaks w teatrze albo na nadrobienie zaległości w spotkaniach z przyjaciółmi. Niezależnie od tego czy takie spotkanie zorganizujemy w klubie, w kawiarni, czy w domciu, wesołe rozmowy przy dobrym winku z pewnością odświeżą przyjaźnie.
Czy w domu, czy w górach czy tez nad wodą majówka to czas na rozpoczęcie sezonu grillowego:)
Przygotowywanie posiłków, czy w ogóle, jedzenie na świeżym powietrzu, to doskonały sposób na powitanie wiosny i spędzenie czasu na łonie natury.
Niekoniecznie musimy wyjeżdżać za miasto czy w góry, jeśli nie chcemy się namęczyć, zawsze można wybrać ponadczasowego i nieśmiertelnego ... grilla na działce! To ostatnio ulubiona metoda spędzania wolnego czasu dla Polaków, którzy najchętniej decydują się na taki właśnie weekend majowy Znajomi, przyjaciele, rodzina, dobre nastroje, wspaniałości i pyszności z grilla oraz dobra muzyka i niezbędne trunki dla humorku, dadzą gwarancję najbardziej udanego weekendu majowego
I tak było u mnie w tym roku... chociaż przeszkodził nam majowy deszczyk, zabawa była przednia Śmiechu było co nie miara, świetne fotki i wspomnienia
Najważniejsza sprawa ...
Majówka to czas na odpoczynek lecz bez względu na to, jakie miejsce i jaką formę wypoczynku wybierzemy w długi weekend majowy, należy zachować rozsądek. Odrobina szaleństwa, owszem, jest wskazana, jednak nie powinniśmy zapominać o własnym zdrowiu i bezpieczeństwie.
Tylko tak wypoczniemy i choć niechętnie, to w pełni nowych sił wrócimy do pracy i znów będziemy oczekiwać na kolejny weekend majowy