Temat: Niepokój dziecka po szczepieniu.
Myślicie, że można po szczepieniu dziecku podać czopki? Stosuje się je własnie w stanach niepokoju u dzieci, ale zastanawiam się czy to nie "zaszkodzi' szczepionce.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Myślicie, że można po szczepieniu dziecku podać czopki? Stosuje się je własnie w stanach niepokoju u dzieci, ale zastanawiam się czy to nie "zaszkodzi' szczepionce.
Tak oczywiście, że można bo on działa uspokajająco i nie wywołuje skutków ubocznych. Ja co prawda podawałam ale przed szczepieniem, bo inaczej bym do lekarza nie dotarła z dzieckiem.
Tak można ja go też podawałam. To bezpieczny środek.
no własnie podawałam czopek przed szczepienie a nie po szczepieniu tak jak myślałam, i faktycznie było o wiele spokojniej i bez zbędnych nerwów u dzidzi.
Podawanie czopka po szczepieniu jest "trochę" poniewczasie, ponieważ zanim czopek zadziała maluszek zdąży się już porządnie nakrzyczeć, napłakać i nadenerwować... a przy okazji tyczy się to jego mamy. O wiele lepiej włożyć czopek przed szczepieniem, ponieważ wtedy dziecko jest o wiele spokojniejsze i lepiej znosi tę nieprzyjemną czynność.
Sama pamiętam jak źle to znosiłam będąc dzieckiem, ale cóż, zdrowie wymaga poświęceń...
Przekażę te info. dalej co do tego czopka.
Nie podawałam dziecku niczego po szczepieniu, nie uważam, aby to było konieczne.
No, każdy robi jak uważa, a potem to wychodzi w praniu jak każde dziecko zareaguje na to, czy tamto.
ja zawsze po szczepieniach podawałam smoczek, nie chodziło żeby na szczepieniu dziecko nie płakało tylko potem żeby nie było marudne i na to sprawdzał się rewelacyjnie. Nawet dawał radę z małą gorączką. Podawałam go również przy ząbkowaniu.
Szczepienia dzieci są przykre dla nas jako rodziców również
to dla mnie nowość, nie słyszałam o możliwości podawania dzieciom czopków, które mogą pomóc w stanach niepokoju przed szczepionką, jeśli faktycznie nie wywołują one skutków ubocznych, to warto je zastosować, z reguły dzieci bardzo źle znoszą konieczność szczepienia, czasami są wyjątki, które są bardzo dzielnie i nie płaczą
Warto jest porozmawiać ze swoim lekarzem o odpowiednim przygotowaniu dziecka do takiego wydarzenia poprzez podanie mu bezpiecznego i skutecznego leku łagodzącego niepokój. Jeśli chcemy uniknąć rozdrażnienia dziecka podczas szczepienia najlepiej podać lek godzinę przed wizytą w poradni. Podanie takiego leku 3–4 godziny po szczepieniu redukuje niepokój będący wynikiem odczynu poszczepiennego, działa kojąco, ułatwia zasypianie i redukuje podwyższoną ciepłotę ciała.
Zależy czy to jest rzeczywiście niepokój dziecka, czy już jakaś poważniejsza reakcja alergiczna na szczepienie. Znam dziecko, które po szczepieniu miało rumień średnicy ponad piętnastu centymetrów a lekarz uważał, że to normalna reakcja mimo, że noga mocno spuchła.
To nie normalne ,żeby aż tak spuchła ,uważam ,że trzeba zmienić lekarza w takim przypadku.
Wzięty czopek przed wyciszy trochę dziecko i łatwiej przejdzie to szczepienie .
Masz portal parentingowy - tam poszukaj informacji w temacie, który Cię interesuje. Jest wiele przydatnych artykułów więc powinnaś bez problemu znaleźć jakieś porady.
A dziecku nie szkodzi? Podawać leki, żeby dziecko nie było marudne....
A może popytaj znajomych? To jest naprawdę bardzo dobre źródło wiedzy
Czopek na uspokojenie dla dziecka?????? Na stan niepokoju.
Widzisz nawet czopki już podają dzieciom haha
Czasem wystarczy odwrócenie jego uwagi, zajęcie zabawką itp. Naprawdę nie ma co panikować, dzieci szybko zapominają ból itp.
Przed szczepieniem naprawdę warto dać czopek żeby dziecko wyciszyć i uspokoić. Później o wiele lepiej zniesie ten czas po szczepieniu. No i nózki smarować altacetem.
Są też inne sposoby uspokojenia dziecka, nie na wszystko jest od razu potrzebny lek z apteki:) Chcecie zrobić z dzieci lekomanów już od małego...?
Czasem leki są niezbędne, np. u dzieci z wrodzonymi chorobami psychicznymi... One bardzo wolno się uspokają...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź