1

Temat: Co jest tańsze - dania warzywne czy mięsne?

Patrząc na ceny w sklepach, jestem coraz bardziej przerażona. W zieleniaku wszystko kusi, ale ceny niemal szokują. Pomalutku dochodzę do wniosku, że dania mięsne są tańsze niż wegetariańskie, oparte o sezonowe warzywa. Już sama nie wiem, jak gotować, aby było i smacznie i zdrowo i nie tak drogo... A jakie są Wasze spostrzeżenia?

2

Odp: Co jest tańsze - dania warzywne czy mięsne?

Zależy jakie warzywa są potrzebne do tych dań:) Generalnie kg warzyw jest tańszy niż kg mięsa, nawet jeśli mówimy o cukinii za 9 zł/kg smile Ja używam głównie tych podstawowych warzyw - ziemniaki, marchew, seler, kalafior itp wiec z nich można przygotować tańsze danie niż takie z dodatkiem mięsa.

3

Ale mięso jest bardziej kaloryczne, czyli mniej musisz zjeść niż warzyw/owoców... Moim zdaniem najtaniej jest jak dania są mieszane, mięsno-warzywne i nie z tych najdroższych warzyw czy gat. mięs...

4

A ja wyczyściłam lodówkę do zera i robię taki sprawdzian, w tym tygodniu będę kupować i jeść tylko wegetariańskie potrawy , a w następnym normalnie, czyli mięso też. Ciekawe, w którym tygodniu wydam więcej:)

5

Ciekawy test:) Ja ogólnie na żywność wydaję ok 400 zł na m-c, co przy 1 osobie wydaje się dość sporo - mimo że nie są to towary luksusowe...

6

U mnie sporo warzyw i owoców mam z działki i od rodziców więc te zakupy są tańsze na co dzień, a mięsa mało kupuję, może raz w tyg.

7

W tej chwili staram się robić większe zakupy na rynkach gdzie te ceny jeszcze tak nie szaleją... Osiedlowe sklepy omijam szerokim łukiem, bo tam to w pierwszej kolejności podnoszą ceny.

8

Wegetarianizm to dość droga sprawa, zwłaszcza zamienniki dań mięsnych (kotlety sojowe, roślinne "wędliny" itp) nie należą do tanich.

9

Mięso dobrej jakości jest dużo droższe od dań wegetariańskich, bo nie mówię tu o kurczaku za 7 zł/ kg bo to nie nadaje się w ogóle do jedzenia i nikt myślący tego nie kupuje.

10

Ja jem urozmaicone dania, ale nie uważam żeby wegetarianizm był dużo droższy.

11

Tańsze są dania z prostych składników, a jak udziwniamy to jest drożej... ja raczej gotuję ze składników ze średniej półki cenowej, bez szaleństw.

12

Dziś kupowałam same warzywa na cały tydzień i wydałam ok. 35 zł. Gdybym kupiła też  mięso to wydałabym 2x więcej...

13

Po tygodniu wegetariańskim moje wydatki to 104 zł, a lodówka znów pusta. W tym tygodniu będą potrawy warzywno-mięsne, czyli tak jak zwykle - a w poniedz. napiszę ile wydałam:)

14

W sezonie warzywa są tańsze, tak że ja robię przetwory na zimę, kiedy będzie drogo...

15

Moje wydatki w tygodniu z mięsem to ok. 145 zł - czyli jednak dieta wege jest dla mnie  tańsza o jakieś 40 zł/tyg. smile

16

Też mam wrażenie że jednak warzywa i owoce wychodzą taniej:) Choć zatwardziali weganie to kupują jakieś drogie pasty wege, i inne zamienniki mięsa, więc jeśli ktoś tak je to może być faktycznie drożej niż przy diecie z mięsem...

17

Hmmm wczoraj widziałam 1kg pomidorów po 24zł za kg, a schab na promocji za 14zł/kg. Ciekawe czym bardziej się najesz? smile Warzywa są strasznie drogie. Owszem są podstawą naszej diety, ale najlepiej kupować wszystko sezonowe, bo wtedy wychodzi najtaniej.
Dobrym wyjściem jest wybór małych, lokalnych sklepów spożywczych zamiast marketów, bo można w nich kupić o wiele taniej jeśli są zaopatrywane przez lokalnych producentów i rolników. U mnie są fajne i czesto tam robię zakupy.