Odp: Zupy ...
a mnie się zapomniało, a to fajna sprawa, jak już się planuje zakupy...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a mnie się zapomniało, a to fajna sprawa, jak już się planuje zakupy...
u nas barszczyk do popicia i pierogi z grzybami i kapustką pycha!
pierogi obowiązkowo
bez tego nie ma wigilii
pierogi muszą być, uszka z grzybami, pierogi ruskie, z kapustą i z grzybami i z jabłkami - na słodko u mnie pierogowa uczta
Właśnie mam zamiar zrobić jutro pierogi z kapustą i grzybami na święta i zamrozić.....ruskie już mam....a karpia jak podajecie?
karp obowiązkowo smażony, ale u mnie zawsze jest wiele różnych ryb jak panga, sola i dorsz - wszystkie smażone; sama uwielbiam rybki
na wigilię pierogi z kapustą i grzybami
karpia robimy w galarecie, smażony na wigilię za tłusty, tyle jest jedzenia, że wolimy upiec i pod galaretę wsadzić...
a moja rodzina nie lubi ryb w galarecie - raz dawno temu mama zrobiła i cały poszedł w kosz
karp u nas smażony i uwielbiamy przez całą rodzine nigdy nic nie zostaje jeszcze uwelbiamy rybę po grecku ale to już robimy później
a my lubimy ryby w galarecie - wszyscy
a u mnie ryby są, ale bez przesady, do tego duuuuużo pierogów z kapustą i grzybami i duuuuzo kapusty z grochem - ogólnie mi najlepiej idzie zjadanie pierogów i kapyusty
A zupka nie barszcz, tylko grzybowa
a kapusta z grochem (uwielbiam) z jakiej kapusty???
w moim domu rodzinnym zawsze była ze słodkiej - i taką mam raz w roku
natomiast u męża robi się z kiszonej - i mniej lubię
podobnie pierogi - u mnie w domu ze słodkiej, a u męża - kiszona
u mnie z kiszonej zawsze, ze słodkiej nie jadłam
a ja wolę ze słodkiej, to taki domowy smak...
a ja właśnie zrobiłam już śledziki z przecierem pomidorowym
[quote=Beata]a ja właśnie zrobiłam już śledziki z przecierem pomidorowym[/quote]
pierwsze słyszę, ja robię ale z cebulką w śmietanie
Wracając do wątku Zupy:) to ulubioną zupą naszej rodzinki jest pomidorowa. Zamiast koncentratu używam świeżych pomidorków .
[quote=Beata]a ja właśnie zrobiłam już śledziki z przecierem pomidorowym[/quote]
wczoraj na kolacje zrobiłam takie
uwielbiam śledzie z pomidorami!
w ogóle jestem "śledziowa"
a jak się robi z przecierem?
Też jestem ciekawa bo u nas to przeważnie z cebulką i śmietaną...kiedyś śledzia w pomidorach jadłam z puszki...
już zaspokajam Waszą ciekawość, ja robię tak:
śledzia moczę, jeśli jest za słony, myję i kroję w kwadraty. Cebulę siekam i podduszam na oleju. Gdy cebula zmięknie dodaję uprzednio namoczoną garść rodzynek, wciąż duszę. Pod koniec duszenia dodaje pomidora sparzonego i pokrojonego w kostkę oraz koncentrat wg. uznania (ja dodaję mały słoiczek). Całość jeszcze chwilkę duszę, potem odstawiam do wystygnięcia. Pokrojone śledzie łączę z sosem pomidorowym, delikatnie mieszam i odstawiam, coby się „przegryzło”
dzięki, brzmi ciekawie...
zamiast pomidora świeżego można użyć pomidorów w puszce
teraz pomidory to nie problem
a to ma być śledź solony czy marynowany, bo to podstawa???
Ostatnio edytowany przez pinkmause (2009-12-06 20:26:32)
śledzie solne są najlepsze
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź