26

Odp: Domowe przepisy

Ja mam co roku dużo przetworów w słoikach na zimę.
Zobaczcie proszę w mojej galerii-kapusta kiszona, ogórki z octem i kiszone, kompoty, buraki, soki, papryka, dżemy, grzyby marynowane.

27

Odp: Domowe przepisy

Konfitury z czereśni: 1 kg dojrzałych czereśni umyć, przebrać i usunąć pestki. Przełożyć owoce do szerokiego rondla i dodając trochę wody doprowadzić do wrzenia. Wsypać ok 1/2 kg cukru i łyżeczkę kwasku cytrynowego. Wymieszać i dodać kawałek imbiru i 4 gożdziki. Gotować na małym ogniu ok 30 min.i mieszać. Przełożyć do słoików i zakręcać. Obrócić do góry dnem.

28

Odp: Domowe przepisy

[quote=gusia1000]Ja mam co roku dużo przetworów w słoikach na zimę.
Zobaczcie proszę w mojej galerii-kapusta kiszona, ogórki z octem i kiszone, kompoty, buraki, soki, papryka, dżemy, grzyby marynowane.[/quote]
no dziewczyno, dziwię się że taka gospodyni nie ma faceta (chyba że coś się ostatnio zmieniło) - toż to skarb mieć taką żonkę smile

29

Odp: Domowe przepisy

Ja w pierwszym roku małżeństwa chciałam zabłysnąć i zaprawiałam co się dało i robiłam dżemiki itp. Teraz już nie muszę bo pewnie przez 10 lat tego nie zjemy.

30

Odp: Domowe przepisy

Co, po 10 latach jeszcze tych przetworów nie zjedliście ?
Czy już je wyrzuciłaś, a robisz nowe, czy w ogóle tego nie robisz ?
[quote=emilia_s292]Ja w pierwszym roku małżeństwa chciałam zabłysnąć i zaprawiałam co się dało i robiłam dżemiki itp. Teraz już nie muszę bo pewnie przez 10 lat tego nie zjemy.[/quote]

31

Odp: Domowe przepisy

Moja babcia robiła przepyszne powidła ze śliwek węgierek, pamiętam ten smak do dzisiaj...Ja niestety nigdy nie miałam takiej smykałki do gotowania i pichcenia, może to też kwestia tego, że obecnie żyjemy na coraz wyższych obrotach i każdy ma mniej czasu na samodzielnie przygotowanie obiadu, a co dopiero innych przetworów. Co nie znaczy, że trzeba rezygnować z tego, co się lubi. Jak mam ochotę na smaki z dzieciństwa, to kupuję powidła śliwkowe z herbapolu [url]http://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-wegierkowe[/url] Też macie takie ulubione potrawy, które samym tylko zapachem potrafią przywołać piękne wspomnienia? smile

32

Odp: Domowe przepisy

Również lubię zamykać lato w słoikach smile U nas rządzą sałatki- z zielonych pomidorów, z cukinii, z buraczków, wielowarzywne. Oraz ogórki- kiszone, w zalewie octowej i krojone na mizerię.

33

Odp: Domowe przepisy

Uwielbiam <3 Robie w słoiczkach róże cuda. W zeszłym sezonie zrobiłam niesamowitą konfiturę z cukinii i druga z arbuza. Pycha!

34

Odp: Domowe przepisy

To ja obowiązkowo zawsze na jesień robię soki z malin i z czarnego bzu, który mam za płotem - szkoda, żeby się marnował smile

35

Odp: Domowe przepisy

Cleopatra a o przepisy można prosić? smile
W tym roku też zamierzam zrobić soki i nalewki m.in. z malin. Przekonałam się że nalewka jest najlepszym lekiem na przeziębienie wink

36

Odp: Domowe przepisy

Ja mam świetny przepis na placuszki z dyni, z imbirem i cynamonem:)