Odp: Zioła i przyprawy
Ja właśnie, żeby unikać chemii sama staram się przyprawiać potrawy. No ale schodzi z tym sporo czasu, aż trafi się z proporcjami. Rzeczywiście skład wygląda ciekawie, muszę kupić i sprawdzić, czy trafione.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja właśnie, żeby unikać chemii sama staram się przyprawiać potrawy. No ale schodzi z tym sporo czasu, aż trafi się z proporcjami. Rzeczywiście skład wygląda ciekawie, muszę kupić i sprawdzić, czy trafione.
No i właśnie dlatego wzięłam sobie każdy rodzaj i po kolei próbuję. Mąż zachwycona, młoda wcina wszystko... JEST DOBRZE <3
Skład fajny, za wyjątkiem tej mąki pszennej Naprawdę musieli? Oczywiście wiem, że mała ilość, więc nie ma co grymasić, ale są osoby, które unikają pszenicy jak ognia, i też chciałyby uczynić życie wygodniejszym sięgając po gotowe.
Mąka pszenna jest naturalna, więc tu bym się nie czepiała. Wiem, że nie każdy może ją spożywać, ale też najważniejsze, że te mieszanki są smaczne nie mają nic sztucznie i przetworzonego. Tej ilości takiej mączki w saszetce są niewielkie ilości jak na przygotowane potrawy.
Ale przecież takie zestawy ziół można samemu zrobić. I tam nie ma niczego oprócz przypraw.
Samemu oczywiście można, ale to już nie zawsze wychodzi takie samo w smaku. Dla mnie kupowienie takiej saszetki jest wygodne i mimo, że nie korzystam zawsze ale jednak zdaza mi sie. Poza tym skoro jest jest w 100% naturalny to czemu nie w tej formie zamiast osobno wszystkie przyprawy?
Odkrywam ostatnio kurkumę, pasuje właściwie do wszystkiego, a jest lepsza w smaku niż curry, przynajmniej dla mnie
Mało jest rzeczy których nie lubię a między nimi jest curry ;/
Ja korzystam głównie z pojedynczych przypraw, sama sobie mieszam wg uznania. Oczywiście zdarza mi się kupić też mieszanki, ale na co dzień raczej wolę pojedyncze. Lubię aromatyczne, w wygodnych opakowaniach.
Ostatnio kupiłam rewelacyjną przyprawę do bigosu. Ale sięgam też chętnie po słodką paprykę. Lubie takie aromatyczne przyprawy.
Widziałam u koleżanki Goździki z Indonezji. Orientujecie się, jakie jeszcze mają przyprawy z tej serii?
Lubię oregano
Korzenne mam akurat wszystkie Smaczne i aromatyczne. Na pewno tez kupię kolejne, bo są świetne. Fajne mieszanki można z nich zrobić i do wielu dań pasują.
Z korzennych miałam okazję przetestować dziś cynamon z Wietnamu. Szarlotka wyszła z nim pyszna. Może jak będę miała chwilę to zrobię babeczki z bananem i tym cynamonem
A ja wolę imbir niż cynamon...
Uwielbiam suszony lubczyk w zupach, szczególnie w rosole do innych dań zioła prowansalskie
> barbra d. napisał/a:
> A ja wolę imbir niż cynamon...
Dla mnie to dwie zupełnie rózne przyprawy, owszem obie korzenne, często stosuje się razem, ale przecież smak i aromat mają zupełnie inny, nie da się ich porównać.
A tak do "kompletu" do cynamonu z Wietnamu, polecam imbir z Nigerii
Powiedzcie mi proszę do czego używacie kolendrę ? Kupiłam i nie wiem za bardzo do czego.... Do sosów się nada ??
Do sosów jak najbardziej, ja dodawałam nawet do sałatek. Fajnie mi się komponuje z podsmażonymi ziarenkami słonecznika, jak robię miks sałat do obiadu.
Ostatnio wsypałam kolendrę w bitki i posypałam nią udźce kurczaka przed pieczeniem. Fajnie też się sprawdza jak robię spagetti bolońskie. Do sałatek jeszcze nie dawałam, ale możecie podać przykład takiej sałatki to chętnie zrobię.
Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi No to w takim wypadku będę testować... Chyba na pierwszy ogień spróbuję właśnie posypać mięso.. a może spróbuję zrobić sos cebulowy i zapiec w nim roladki... No i tą sałątkę z słonecznikiem i tą cebulą będę musiała spróbować.
Nie mogę obyć się bez następujacych ziół
oregano, ktore dodaję do potraw włoskich i meksykańskich
koperku i szczypiorku
pieprzu
oraz chili..... Kiedys nie lubiłam ostrych potraw. Jednak od kiedy stosuję chili często to się do niego przyzwyczaiłam
Często ostnio używam przyprawy do złotego kurczaka , syn uwielbia kurczak w każdej postaci, a tutaj wystarcyz posypać mięcho i do piekarnika
Mieszanka papryki, pieprzu cayenne, czosnku i kurkumy. Fajnie sprawdza się przy kurczaku pieczonym. Skórka jest złota i chrupiąca.
I to jest całkowicie naturalny skład, żadnych sztucznych dodatków, wzmacniaczy, konserwantów itp.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź